Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Zboża

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2017-11-03
Fundacja Chleb to zdrowie: Wokół chleba krąży wiele mitów

Wokół chleba krąży wiele mitów, które pojawiają się w Internecie, prasie, telewizji niemal
każdego dnia – mówi Jarosław Marczuk, prezes Fundacji Chleb to zdrowie.

Zdaniem Jarosława Marczuka w świadomości społecznej zakorzenione są głównie trzy mity na temat pieczywa. Pierwszy - chleb uznawany jest za największego wroga osób walczących z otyłością lub tych, którzy po prostu chcą pozbyć się kilku zbędnych kilogramów.

– Przeświadczenie, że pieczywo jest tuczące to jeden z najmocniej zakorzenionych mitów w naszej świadomości. Tymczasem dietetycy od dawna zapewniają, że spożywanie pieczywa w codziennej diecie jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – tłumaczy prezes Fundacji Chleb to zdrowie.

Dodaje jednocześnie, że w tej kwestii ważne, by wybierać odpowiedni rodzaj chleba i spożywać go w rozsądnych ilościach, a także zwracać uwagę na to, z czym go jemy. Pieczywo jest bogate w cenny błonnik, który reguluje pracę jelit chroniąc jednocześnie przed otyłością.

Drugi mit - chleb jest niezdrowy. – Gdy przyjrzymy się tzw. piramidzie żywieniowej to zobaczymy, że na jej dole Instytut Żywności i Żywienia ulokował produkty z ziaren zbóż, w tym różnorodne rodzaje pieczywa. Pieczywo zawiera wszystkie składniki energetyczne, budulcowe i regulujące niezbędne dla naszego organizmu. Pieczywo dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B – mówi.

Trzeci mit zdaniem Marczuka to szkodliwe działanie glutenu na zdrowie. Szacuje się, że na celiakię choruje około 1% populacji. – Dla osób, które nie mają zdiagnozowanej celiakii, gluten nie szkodzi. Nie stwierdzono także żadnych pozytywnych zmian po wprowadzeniu diety bezglutenowej u osób, które nie chorują na celiakię, alergię lub nietolerancję na gluten. Nie ma również dowodów na to, że dieta bezglutenowa jest dietą odpowiednią dla zdrowego człowieka i pomocną w odchudzaniu, ponieważ gluten nie jest czynnikiem, który powoduje tycie – przekonuje.

Źródło: portalspozywczy.pl


Źródło:
...
 
 
-Czas na szacowanie
-Dobry polski chleb może być nowym superfood. Potrzeba dobrego marketingu!
-Zmiany i odmiany
-Ukraina wyeksportowała 37 mln ton zbóż
-W zbożach widać oznaki deficytu wody
-Rzepak najdroższy od blisko pół roku
-IMC pomyślnie przeprowadziła siew zbóż jarych
-IERiGŻ: Rynek rzepaku - raport
-Jakie tłuszcze warto stosować w kuchni?
-Ekspert: Nie ma dowodów na skuteczność diety bezglutenowej u osób zdrowych
-Presja na wzrosty cen jęczmienia
-Sprzedaż pieczywa mrożonego w Europie rośnie. Możemy się spodziewać większego eksportu
-IERiGŻ: Przewidywany jest wzrost zbiorów rzepaku (raport)
-Szwedzki producent pieczywa rozpoczął produkcję w Nowej Soli
-IERGiŻ: W 2018 r. przewiduje się niewielki spadek zbiorów zbóż (raport)
-Jeżeli ktoś nie widzi dla siebie żadnych korzyści z rezygnacji z glutenu to wraca do niego
-Rośnie produkcja artykułów zbożowych
-Jaja, masło i owoce napędzają wzrost cen żywności
-Światowe ceny zbóż coraz wyższe, ale w przypadku pszenicy możliwa korekta
-PSPO: wyprodukowaliśmy niemal 1,5 mln ton pasz rzepakowych w 2017 r.
-Sprawozdania EFSA potwierdzają, że ogólny zakaz zaprawiania nasion neonikotynoidami jest nieuzasadniony
-IERiGŻ: Rynek zbóż - raport
-ARiMR uruchomił wersję demo aplikacji eWniosekPlus
-IERiGŻ: Raport o rynku zbóż

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.