Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Zboża

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2017-10-09
Pieczywo "bezglutenowe" nie zawsze bezpieczne

Obecnie w większości piekarni można kupić pieczywo oferowane przez sprzedawców jako "bezglutenowe". Eksperci ostrzegają jednak, że nie każdy produkt pod tą nazwą jest bezpieczny dla osób, które muszą wykluczać gluten z diety.

Jak przestrzega Andrzej Piętka z Akademii Wypieków, w ofercie dla producentów pieczywa zaczynają się pojawiać komponenty bezglutenowe i o niskiej zawartości glutenu. – Niestety, w niektórych piekarniach i cukierniach stawia się znak równości pomiędzy tymi rodzajami produktów i sprzedaje się wyroby o niskiej zawartości glutenu jako produkty bezglutenowe – przyznaje w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Ten sam problem porusza Małgorzata Źródlak, prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. – Coraz częściej bezglutenowcy zgłaszają nam tradycyjne piekarnie, które w tych samych pomieszczeniach, na tych samych maszynach pieką chleb i oferują go jako bezglutenowy – mówi.

Podkreśla też, że takie działania są bezwzględnie zabronione, ponieważ w takich warunkach nie da się wypiec bezpiecznego chleba bezglutenowego. – Takie zachowania są przez nas piętnowane i zgłaszane do Sanepidu. Przestrzegamy wszystkie piekarnie, które chcą w ten sposób zarobić na klientach, że tu chodzi o życie i zdrowie ludzi. Nie wolno wytwarzać w nieodpowiedni sposób, z wykorzystaniem niecertyfikowanych bezglutenowych surowców produktów dla osób chorych – alarmuje prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Jak tłumaczy, chleb oferowany jako bezglutenowy musi być wytworzony w specjalnie przeznaczonej do tego piekarni, przy użyciu certyfikowanych surowców (zwykła mąka gryczana czy kukurydziana są często bardzo zanieczyszczone glutenem) oraz przez przeszkolony personel. Musi być też przebadany pod kątem zawartości glutenu w akredytowanym laboratorium, a następnie sprzedawany w szczelnym opakowaniu, prawidłowo opisany i oznaczony.

– Jeżeli piekarz chce wypiec chleb wyłącznie gryczany, oczywiście może to zrobić, ale niech nie informuje klientów, że jest to chleb bezglutenowy – dodaje.

Wymagania dla oznakowania żywności bezglutenowej od dnia 20 lipca 2016 r. regulowane są przez przepisy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności. Do 20 ppm jest chleb bezglutenowy. Między 20-100 jest to chleb o niskiej zawartości glutenu.

Źródło: portalspozywczy.pl


Źródło:
...
 
 
-Czas na szacowanie
-Dobry polski chleb może być nowym superfood. Potrzeba dobrego marketingu!
-Zmiany i odmiany
-Ukraina wyeksportowała 37 mln ton zbóż
-W zbożach widać oznaki deficytu wody
-Rzepak najdroższy od blisko pół roku
-IMC pomyślnie przeprowadziła siew zbóż jarych
-IERiGŻ: Rynek rzepaku - raport
-Jakie tłuszcze warto stosować w kuchni?
-Ekspert: Nie ma dowodów na skuteczność diety bezglutenowej u osób zdrowych
-Presja na wzrosty cen jęczmienia
-Sprzedaż pieczywa mrożonego w Europie rośnie. Możemy się spodziewać większego eksportu
-IERiGŻ: Przewidywany jest wzrost zbiorów rzepaku (raport)
-Szwedzki producent pieczywa rozpoczął produkcję w Nowej Soli
-IERGiŻ: W 2018 r. przewiduje się niewielki spadek zbiorów zbóż (raport)
-Jeżeli ktoś nie widzi dla siebie żadnych korzyści z rezygnacji z glutenu to wraca do niego
-Rośnie produkcja artykułów zbożowych
-Jaja, masło i owoce napędzają wzrost cen żywności
-Światowe ceny zbóż coraz wyższe, ale w przypadku pszenicy możliwa korekta
-PSPO: wyprodukowaliśmy niemal 1,5 mln ton pasz rzepakowych w 2017 r.
-Sprawozdania EFSA potwierdzają, że ogólny zakaz zaprawiania nasion neonikotynoidami jest nieuzasadniony
-IERiGŻ: Rynek zbóż - raport
-ARiMR uruchomił wersję demo aplikacji eWniosekPlus
-IERiGŻ: Raport o rynku zbóż

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.