Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Zboża

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2017-10-09
Trudno osiągnąć powtarzalną jakość żywności wyrabianej w domowych warunkach

- Powtarzalność jakości np. chleba robionego w domowych warunkach może być trudna do osiągnięcia. Jest to racjonalny argument, którego część konsumentów nie przyjmuje do wiadomości - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex.

Kilka miesięcy temu Jarosław Krzyżanowski, prezes QFG Food Grup mówił na naszych łamach, że żywność produkowana przemysłowo jest lepsza od tzw. tradycyjnej, gdyż jest powtarzalna, powstaje w odpowiednich reżimach temperaturowych i systemie jakości. (czytaj więcej) Punkt widzenia Krzyżanowskiego spotkał się z dużą krytyką w komentarzach.

Mateusza Kowalewskiego taka reakcja czytelników nie dziwi.

- Czytelnicy czytają, ale nie przyjmują do wiadomości racjonalnych argumentów. Bo to jest argument racjonalny. Powtarzalność jakości chleba robionego w domowych warunkach może być trudna do osiągnięcia. To wszystko jest względne, natomiast zależy jak do tego podejdziemy - dodaje.

I podaje przykład:

- W pobliżu naszej siedziby powstaje piekarnia, której właściciel chce wypiekać pieczywo metodą tradycyjną. W tym celu opracował odpowiednią technologię. W pewnym momencie metoda tradycyjna mówi, że przed wypiekiem należy pomalować skórkę chleba jajkiem po to, aby po wyjęciu z pieca była błyszcząca i miała określoną barwę. Właściciel chciał użyć do tego surowych jaj: kupować, wybijać je w tym zakładzie, miksować i malować. Proces potencjalnie bardzo ryzykowny z kilku powodów. Po pierwsze możliwość skażenia salmonellą, która naturalnie występuje na skorupce jaja. Właściciel piekarni musiałby przeprowadzić cały proces czyszczenia jaj, ale w niewielkim zakładzie i tak istnieje ryzyko, że te skorupki gdzieś się przedostaną. W pewnym momencie zaproponowałem mu, aby użył jaja pasteryzowanego. Można bowiem kupić pasteryzowaną masę jajową, która jest cały czas produktem naturalnym, ale powstaje w bezpiecznym procesie. Jajo jest przemysłowo myte, wybijane pod pełną kontrolą, można je kupić, wylać i w dowolnym momencie pomalować chleb. Jest to też wielokrotnie tańsze. Właściciel piekarni to przeliczył, spojrzał na zagrożenie mikrobiologiczne i przyznał mi rację. W dalszym ciągu ma produkt naturalny, jajko jest jakie było, ale przeszło przez pewien proces bezpieczniejszy dla konsumenta. No, ale gdyby ktoś chciał ortodoksyjnie podejść do sprawy, powie, że to nie jest „tak, jak u mamy”. Pytanie, jak zidentyfikować moment, w którym produkt przestaje być „tradycyjny”? Gdzie przebiega granica, po przekroczeniu której możemy stwierdzić, że produkt jest wysoko albo nisko przetworzony? - pyta prezes Hortimeksu.

Przeczytaj cały wywiad z Mateuszem Kowalewskim na temat teorii spiskowych dotyczących żywności:

Branża spożywcza gra z konsumentami w grę, z której nikt nie jest zadowolony - Wywiad

Źródło: portalspozywczy.pl


Źródło:
...
 
 
-Czas na szacowanie
-Dobry polski chleb może być nowym superfood. Potrzeba dobrego marketingu!
-Zmiany i odmiany
-Ukraina wyeksportowała 37 mln ton zbóż
-W zbożach widać oznaki deficytu wody
-Rzepak najdroższy od blisko pół roku
-IMC pomyślnie przeprowadziła siew zbóż jarych
-IERiGŻ: Rynek rzepaku - raport
-Jakie tłuszcze warto stosować w kuchni?
-Ekspert: Nie ma dowodów na skuteczność diety bezglutenowej u osób zdrowych
-Presja na wzrosty cen jęczmienia
-Sprzedaż pieczywa mrożonego w Europie rośnie. Możemy się spodziewać większego eksportu
-IERiGŻ: Przewidywany jest wzrost zbiorów rzepaku (raport)
-Szwedzki producent pieczywa rozpoczął produkcję w Nowej Soli
-IERGiŻ: W 2018 r. przewiduje się niewielki spadek zbiorów zbóż (raport)
-Jeżeli ktoś nie widzi dla siebie żadnych korzyści z rezygnacji z glutenu to wraca do niego
-Rośnie produkcja artykułów zbożowych
-Jaja, masło i owoce napędzają wzrost cen żywności
-Światowe ceny zbóż coraz wyższe, ale w przypadku pszenicy możliwa korekta
-PSPO: wyprodukowaliśmy niemal 1,5 mln ton pasz rzepakowych w 2017 r.
-Sprawozdania EFSA potwierdzają, że ogólny zakaz zaprawiania nasion neonikotynoidami jest nieuzasadniony
-IERiGŻ: Rynek zbóż - raport
-ARiMR uruchomił wersję demo aplikacji eWniosekPlus
-IERiGŻ: Raport o rynku zbóż

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.