Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Zboża

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2017-12-01
Pieczywo najczęściej marnowanym produktem

Według danych Federacji Polskich Banków Żywności najczęściej marnowanym produktem w Polsce jest pieczywo – około 62 proc.

W Polsce, w przeciwieństwie do innych krajów Europy tj. Wielka Brytania, Francja, Niemcy czy Holandia, skala marnowania żywności jest największa w produkcji – blisko 6,6 mln ton odpadów żywnościowych. Na drugim miejscu plasują się gospodarstwa domowe – ponad 2 mln ton, a na trzecim miejscu sektor dystrybucji, w tym restauracje - 350 000 ton żywności.

Według danych Federacji Polskich Banków Żywności najczęściej marnowanym produktem w Polsce jest pieczywo – około 62 proc.

Zdaniem dr Joanny Gałązki, prowadzącej blog Offgrodniczka – najczęstszym powodem marnowania żywności jest przegapienie terminu przydatności do spożycia. Poza tym nie przygotowujemy listy zakupów, co oznacza, że nie planujemy posiłków z odpowiednim wyprzedzeniem, przez co robimy zbyt duże zakupy. Kolejne powody marnowania to zbyt duże porcje posiłków i niewłaściwe przechowywanie żywności. Często brakuje nam też pomysłów na wykorzystanie kupionych produktów.

Katarzyna Wągrowska, autorka książki Życie Zero Waste. Żyj bez śmieci i żyj lepiej przekonuje, że warto mrozić chleb w domu. – Kupujemy większe ilości chleba raz lub dwa razy w tygodniu, po czym jeden bochenek zostawiamy do bieżącego spożycia, a resztę mrozimy w całości. Dobrą praktyką jest też mrożenie mniejszych porcji chleba: jeśli pokroi się chleb na kromki i zapakuje się je w wielorazowe woreczki strunowe, można wyciągać z zamrażalnika tylko tyle pieczywa, ile jest nam w danym momencie potrzebne – pisze w swojej książce Wągrowska.

Jak tłumaczy Ewelina Szabelska, ekspert kampanii Chleb Dobry, aby chleb zachował dłużej świeżość i chrupkość rekomenduję przechowywanie go w chlebakach. Najlepiej, jeśli będą wykonane z naturalnego drewna, które przepuszcza powietrze. Takie pojemniki warto raz w tygodniu przecierać ściereczką nasączoną octem. Chleb wymaga również odpowiedniego poziomu wilgotności, w tym celu należy raz na 2/3 dni włożyć do chlebaka połówkę jabłka.

Innym sprawdzonym sposobem na przechowywanie pieczywa są lniane woreczki oraz papierowe torebki, które zazwyczaj dostajemy w piekarni. Te ostatnie, w odróżnieniu od toreb plastikowych, pozwalają nie tylko na dłużej zachować świeżość pieczywa, ale także nie sprzyjają szybkiemu pojawieniu się pleśni.
Najlepsze nawet przechowywanie pieczywa nie uchroni przed marnowaniem. Co zrobić z resztek, aby ograniczyć wyrzucanie chleba? Szef kuchni, Kuba Korczak, proponuje wykorzystywać odpadki i resztki w kuchni. - Oczywiście najprostszym trikiem jest zrobienie z nich bułki tartej lub puddingu. Korzystam z chleba także jako doskonały zagęszczacz np. do zup kremów i uwielbiam przygotowywać z niego okruchy w palonym maśle, które dodaję m.in. do dań głównych – komentuje Kuba Korczak. Doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa wymyślili także Włosi, którzy stworzyli tzw. parmezan dla ubogich, czyli pangrattato. – Do przygotowania potrzebujemy rozdrobnionego czerstwego pieczywa, do którego możemy dodawać takie dodatki jak czosnek, zioła, sardele, oliwę lub ser – dodaje Korczak. Okruchy podpieczonego pieczywa przyjmują smak dodatków i doskonale podnoszą smak makaronów czy sałatek.

Źródło: portalspozywczy.pl


Źródło:
...
 
-Pestycydy w połowie przebadanych płatków śniadaniowych
-Polska mąka może wkrótce trafić na rynek chiński
-Rosja eksportuje coraz więcej zbóż
-Rośnie znaczenie Ukrainy na globalnym rynku zbóż
-Fundacja Chleb to zdrowie: Wokół chleba krąży wiele mitów
-Chleb może zdrożeć o 10-15 proc.
-Coraz wyższe prognozy zbiorów pszenicy
-Copa-Cogeca potwierdza wzrost produkcji zbóż i roślin oleistych
-Mieszkańcy miast nie doceniają pracy rolnika
-IERiGŻ: Większa produkcja głównych wyrobów przemysłu tłuszczowego (raport)
-Trudno osiągnąć powtarzalną jakość żywności wyrabianej w domowych warunkach
-Pieczywo "bezglutenowe" nie zawsze bezpieczne
-Lekki wzrost prognozy światowej produkcji zbóż
-Feerum rozpoczęło suszenie kukurydzy
-Pszenica podrożała. Skupy czekają na kukurydzę
-Nieznaczne pogorszenie wyników finansowych branży młynarskiej
-W Polsce ruszają żniwa konopne. Powstaną z nich herbatki i ekstrakty
-Co trzeci konsument ogranicza spożycie pieczywa (raport)
-Rośnie eksport produktów przetwórstwa zbóż
-Rynek zbóż - raport IERiGŻ
-Wyższy wolumen zbiorów oraz ceny zbóż sprzyjają inwestycjom w gospodarstwach
-Pieczywo chrupkie: Dobre prognozy dla producentów (badanie)
-Chleb w restauracji: od czekadełka do deseru
-USDA: Produkcja zbóż w sezonie 2017/2018 w Polsce wyniesie 31,9 mln ton

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.