Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Owoców i warzyw

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2017-12-19
Rozwój rynku zdrowej żywności sprzyja śliwce kalifornijskiej

Od lat suszona śliwka kalifornijska zajmuje główną pozycję na przedświątecznych listach zakupowych. Polacy uwielbiają dodawać ją do potraw a ponad 50 proc. ankietowanych przyznaje, że właśnie w czasie świątecznym używają ją najczęściej. Jednak z najnowszych badań wynika, że respondenci równie chętnie sięgają po nią jako przekąskę, czy dodatek w codziennej kuchni.

Z tegorocznych badań przeprowadzonych dla California Prune Board wynika, że utrzymuje się trend, w którym to śliwka suszona najczęściej używana jest w okresie świątecznym. Jednak coraz większa liczba ankietowanych deklaruje zakup tego produktu do codziennego użytku.

51 proc. ankietowanych zadeklarowało, że kupuje suszoną śliwkę w okresie świątecznym. Badania pokazują jednocześnie, że wzrasta chęć spożywania suszonej śliwki jako przekąski czy dodatku w codziennej kuchni. Od 2014 roku nastąpił 6 procentowy wzrost w deklaracjach o spożywaniu suszonej śliwki jako przekąski. Obecnie 49 proc. badanych twierdzi, że jest to ich drugi, najczęstszy sposób jej spożywania.

Okres świąteczny to dla rynku suszonych śliwek w Polsce czas wzmożonego zainteresowania produktem. Ten owoc jest głęboko zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej. Ponadto od ponad 3 lat jako California Prune Board, poprzez liczne kampanie, staramy się pokazać Polakom również wszechstronność zastosowania suszonej śliwki z Kalifornii w codziennym menu. Jak pokazują wyniki badań konsumenci są coraz bardziej zainteresowani i otwarci na alternatywne sposoby użytkowania tego produktu i coraz chętniej sięgają po niego, jako zdrową przekąskę czy dodatek do dań, wzbogacając model używania suszonej śliwki tylko „od święta”. Polski rynek zdrowej żywności rozwija się, a konsumenci chcą odżywiać się różnorodnie, zdrowiej i stosować produkty jakości premium, takie jak suszona śliwka pochodząca z Kalifornii. – komentuje Esther Ritson-Elliott, European Marketing Director, California Prune Board (Europe).

Tegoroczne, bardzo udane zbiory dla rolników z Kalifornii zakończyły się w drugiej połowie września z sukcesem, oznaczającym wzrost plonów o ponad 100 proc. w porównaniu z rokiem 2016. Branża śliwek z Kalifornii powraca do wysokich poziomów zbiorów, z korzyścią dla rynku i konsumentów. Drzewa śliwkowe dały owoc klasy premium, doceniany na świecie za legendarny smak i najwyższą jakość. Sadownicy z Kalifornii od ponad 150 lat udoskonalają techniki uprawy i zbioru śliwek, aby dostarczyć na rynek suszoną śliwkę o jakości premium.

California Prune Board działa pod nadzorem Kalifornijskiego Departamentu Żywności i Rolnictwa i reprezentuje branżę suszonych śliwek z Kalifornii, składającą się z 800 plantatorów śliwek oraz 29 firm konfekcjonujących. Kalifornia jest największym producentem suszonych śliwek na świecie, słynących z najwyższej jakości osiąganej dzięki regionalnym, rygorystycznym technikom zbierania owoców oraz oceny i kontroli. Produkt premium dostarczany jest do 72 krajów na całym świecie, region zapewnia 40 procent światowych dostaw suszonych śliwek oraz 99 procent dostaw w Stanach Zjednoczonych.

Źródło: www.portalspozywczy.pl


Źródło:
...
 
 
-Czy uruchomienie procedury wycofania owoców zdynamizuje rynek?
-Raport IERiGŻ: Ceny ziemniaków w Polsce nadal są niskie
-Pomidory: Zmieniają się preferencje polskich konsumentów
-ARiMR: Rozporządzenie ws. wycofania owoców z rynku. Zbliża się termin naboru wniosków
-Bronisze: Sadownicy zapowiadają, że jabłka będą jeszcze droższe
-Fioletowe owoce i warzywa nowym trendem na rynku spożywczym
-GUS szacuje produkcję ziemniaków na 9,5 mln t - 7% więcej niż rok temu
-GUS: Zbiory owoców jagodowych o ok. 15 proc. niższe niż rok temu
-GUS: Zbiory owoców z drzew niższe od ubiegłorocznych o 1/3
-GUS szacuje produkcję ziemniaków na 9,5 mln t - 7% więcej niż rok temu
-GUS: Zbiory owoców jagodowych o ok. 15 proc. niższe niż rok temu
-GUS: Zbiory owoców z drzew niższe od ubiegłorocznych o 1/3
-Które owoce i warzywa powinny znaleźć się w koszyku weganina?
-Polacy coraz chętniej sięgają po wina mołdawskie, które biją rekordy popularności
-Które owoce i warzywa powinny znaleźć się w koszyku weganina?
-Raport IERiGŻ: Ceny ziemniaków na polskim rynku nadal są niskie
-Rozwój rynku zdrowej żywności sprzyja śliwce kalifornijskiej
-Hummus na słodko - nowy trend z USA
-Bronisze: Przed świętami cytrusów nie brakuje
-Coraz bliżej polskiego systemu znakowania żywności bez GMO
-Polacy chcą zdrowo jeść - w domu i na mieście
-Sadownicy z Kaliningradu ruszyli z eksportem. Pierwsze soki z jabłek już trafiły na polski rynek
-Zdrowe odżywianie Polaków - teoria vs. praktyka
-Ruszyła III edycja konferencji "Sady i ogrody"

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.