Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Owoców i warzyw

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2017-12-06
Polacy chcą zdrowo jeść - w domu i na mieście

Polacy chętnie sięgają po zdrową żywność, co deklaruje już 2/3 z nas. Zmianie ulegać powinny wkrótce też przyzwyczajenia w wyborze miejsc, w których jadamy na tzw. "mieście" – modne bowiem stają się lokale ze zdrową żywnością, które w Europie Zachodniej już cieszą się sporą popularnością.

Świadomość Polaków na temat zdrowego odżywiania jest wysoka. Raport z badania „Zdrowa żywność. Trendy zakupowe 2017” przeprowadzonego przez agencję Open Research, potwierdza że niemal 2/3 z nas podczas codziennych zakupów stara się sięgać po tzw. zdrową żywność. Co więcej, aż 23% respondentów deklaruje, że w ogóle nie jada fast foodów, a prawie 1/3 badanych uważa, że zdarza im się to rzadziej niż raz w miesiącu. Takie preferencje Polaków idą w parze z dynamicznym rozwojem krajowego rynku produktów ekologicznych, czyli hodowanych przy użyciu naturalnych metod (bez sztucznych nawozów czy pestycydów).

Według danych Ministerstwa Rolnictwa od 2004 r. liczba producentów ekologicznych w kraju wzrosła ponad 6-krotnie. W 2004 r. ministerstwo odnotowało 3 760 gospodarstw ekologicznych (łączna powierzchnia 82 730 ha), zaś dekadę później, w 2015 r. liczba gospodarstw ekologicznych wynosiła 22 991 (552 356,4 ha). Co ważne, również liczba przetwórni ekologicznych się zwiększyła z 55 w 2004 r. do 540 w 2015 r.

Rynek ekologicznych upraw w Europie, podobnie jak w Polsce, w ostatniej dekadzie zanotował dynamiczny wzrost. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w latach 2002-14 r. łączna powierzchnia gruntów pod uprawy ekologiczne uległa podwojeniu z 5,6 mln ha do 10,3 mln ha, zaś od 2004 do 2014 roku wzrost sprzedaży ekologicznej w Europie uległ więcej niż podwojeniu, z 11 mld euro do blisko 25 mld euro.

W Europie Zachodniej popularne sieci fast foodów są wypierane przez bary i bistra ze zdrową żywnością. Przykładowo we Francji sporą popularnością cieszą się bary z sieci EXKI. Założona w 2001 roku EXKI to sieć punktów gastronomicznych, w której serwuje się dania z produktów świeżych i zdrowych. Obecnie do siei należy 85 restauracji, rozmieszczonych w 5 krajach europejskich (Belgia, Francja, Włochy, Luksemburg, Holandia) oraz w Stanach Zjednoczonych.

W czym tkwi tajemnica nowych lokali? Jest nią oferta dań opartych o świeże, sezonowe produkty ze składników pochodzących z gospodarstw rolniczych znajdujących się w promieniu 300 km od miejsca, gdzie są przygotowywane posiłki. Zagwarantowanie wysokiej jakości świeżych soków, tart, sałatek, kanapek czy zup oraz ich stałej dostępności to wyzwanie dla obsługi restauracji.
Produkty lub dania świeże należy przechowywać w ściśle określonych warunkach. Standardowa temperatura jaka powinna panować w chłodni to 3 - 4⁰C, natomiast w zamrażarce lub komorze mroźnej to -18⁰C. Również produkty dostępne w lodówkach w lokalu muszą być pod stałym nadzorem, by się nie psuły.

Systemowe rozwiązanie monitoringu temperatury w branży spożywczej opracowała polsko-francuska firma Blulog. Ważną częścią koncept Bluloga są rejestratory wielkości karty kredytowej, które wykorzystują technologię machine to machine, czyli komunikację pomiędzy urządzeniami. To z kolei umożliwia w pełni automatyczny proces pomiaru.

- Temperatura produktów znajduje się pod stałą i ścisłą kontrolą zarówno w trakcie ich transportu, jak i przechowywania w magazynie i lodówkach w lokalu. Sam pomiar odbywa się bezprzewodowo, w czasie rzeczywistym, a na ewentualne odstępstwa można od razu zareagować – mówi Jérémy Laurens, dyrektor sprzedaży i marketingu w firmie Blulog.

W zależności od potrzeb do wyboru są dwa rodzaje technologii - NFC (szybki, krótkozasięgowy przesył danych) oraz RF (radiowy przesył danych). - Rejestratory przesyłające dane radiowo magazynują je najpierw w koncentratorze podłączonym do sieci, który może znajdować się na zapleczu lokalu. Dane trafiają do chmury, a dalej są automatycznie wysyłane jako powiadomienie SMS lub e-mail - dodaje Jérémy Laurens z firmy Blulog.

Patent firmy Blulog już sprawdza się w sieci EXKI, gdzie za sprawą firmy Ubique wprowadzono systemowe rozwiązanie iQoo zawierające rejestratory, skaner, oprogramowanie, dostęp do specjalnych aplikacji, w których można zmieniać ustawienia. Całość pozwala zautomatyzować procesy monitoringu temperatury oraz co równie ważne – spełnić normy HACCP.

Blulog jest polsko-francuską firmą. Polscy konstruktorzy od wielu prowadzą badania na rozwojem technologii M2M.

Źródło: www.portalspozywczy.pl


Źródło:
...
 
 
-Produkcja wódki lekko wzrosła po pięciu miesiącach 2018 r.
-Produkcja win owocowych spadła w maju i po pięciu miesiącach 2018 r.
-PIORiN: 360 ton nielegalnych środków ochrony roślin zatrzymane w ramach operacji Silver Axe III
-Koszyk cen: Coraz droższe papryki i cytryny
-UOKiK, KOWR i MRiRW podejmują próbę interwencji na rynku cen owoców
-Wielka Brytania: Może zabraknąć piwa?
-Ekspert: Polscy producenci powinni pomyśleć o żywności skierowanej do seniorów
-Drugie życie herbaty: Zużyte liście herbaciane mogą służyć jako nawóz do kwiatów
-Majlert: utrzymanie gospodarstwa w zurbanizowanym terenie jest pożyteczne dla miasta i ludzi
-Opłacalność produkcji owoców w Polsce spada
-Studenci tworzą soki, by przeciwdziałać marnowaniu owoców i warzyw
-Rolniczka ekologiczna: Certyfikat to gwarancja jakości! Świadczy o tym, że jesteśmy transparentni
-Największy problem branży winiarskiej ma szansę na rozwiązanie
-Handel truskawkami na stołecznych ulicach w rękach grup przestępczych?
-Florence - nowa angielska odmiana truskawki deserowej
-Witold Boguta: Ważnym zadaniem ministra jest budowanie właściwego obrazu polskiego rolnika
-Producenci zaniepokojeni planowaną unijną definicją cydru
-Amerykańska winiarnia korzysta ze wsparcia polskiej technologii
-Badanie: 64 proc. Polaków samodzielnie przygotowuje posiłki do pracy
-Spadek produkcji brzoskwiń i nektaryn w Europie
-Analiza GUS: straty przechowywanych warzywach na poziomie ubiegłego sezonu
-IERiGŻ - analiza rynku owoców
-UE obniża akcyzę na cydr. Jak wpłynie to na polski rynek?
-Pochodzenie ma znaczenie

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.