Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Owoców i warzyw

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2017-11-15
Raport IERiGŻ: Rynek warzyw

- W październiku 2017 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny pietruszki (o 17%), kapusty białej (o 19%), marchwi i pieczarek (po 1%) oraz cebuli i buraków ćwikłowych (po 9%). Wzrosły ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 36%) i kalafiorów gruntowych (o 21%). W porównaniu z poprzednim miesiącem w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu pomidorów do mrożenia (o 3%), a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 6%), marchwi na kostkę (o 4%), brokułów różyczkowanych (o 8%) i kalafiorów różyczkowanych (o 2%) - informują w raporcie Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

Stabilne były ceny skupu kapusty białej i buraków. W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej i cebuli (po 2%), kapusty białej (o 31%) i selerów (o 7%). Wzrosły ceny papryki czerwonej (o 8%), pomidorów spod osłon (o 30%), a stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej i porów.

Jak informują specjaliści IERiGŻ w raporcie w handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 75%), pomidorów spod osłon (o 75%), pomidorów gruntowych (o 42%) i marchwi (o 1%), a obniżyły się ceny kalafiorów gruntowych (o 3%), cebuli (o 2%) i kapusty białej (o 22%). W październiku br., w porównaniu z październikiem ub.r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych o 51%, cebuli na targowiskach o 12%, kapusty białej i buraków ćwikłowych (po 21%), marchwi (o 25%), pietruszki (o 81%), kalafiorów gruntowych (o 48%) i pomidorów szklarniowych (o 20%).

- W zakładach przetwórczych ceny skupu były na poziomie października ub.r. z wyjątkiem kapusty białej, która staniała o 5%. W październiku br., w porównaniu z październikiem ub.r., na rynkach hurtowych wyższe były ceny cebuli (o 40%), pomidorów spod osłon (o 4%), marchwi (o 15%), kapusty białej (o 32%), buraków ćwikłowych (o 20%), a obniżyły się ceny skupu ogórków spod osłon (o 11%). We wrześniu 2017 r., w porównaniu z sierpniem 2017 r., wzrosły ceny detaliczne pomidorów (o 13%), ogórków gruntowych (o 25%) i kalafiorów (o 11%), a obniżyły się ceny papryki (o 15%), cebuli (o 11%), buraków ćwikłowych i selerów (po 9%), marchwi i porów (po 5%), kapusty białej (o 14%) i pieczarek (o 1%). W relacji do cen detalicznych z września 2016 r. wzrosły ceny porów (o 15%), papryki (o 13%), ogórków gruntowych (o 22%), buraków ćwikłowych (o 7%) i cebuli (o 1%). Obniżyły się ceny detaliczne kapusty białej (o 4%) oraz pomidorów i selerów (po 1%). W sierpniu 2017 r., w porównaniu z sierpniem 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 18%) i warzyw mrożonych (o 6%), a obniżyła się produkcja konserw warzywnych (o 17%) i marynat (o 8%) - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.
Eksport warzyw świeżych w sierpniu 2017 r. wyniósł 45,5 tys. ton, a jego wartość 21,8 mln EUR. W porównaniu z sierpniem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 12%, a jego wartość zmniejszyła się o 7%. Do spadku wolumenu eksportu przyczynił się spadek sprzedaży pomidorów (o 9%), cebuli (o 19%), marchwi (o 16%) i kapusty (o 14%). W tym samym czasie wyeksportowano 46,4 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 35,7 mln EUR.

W porównaniu z sierpniem 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 8%, a jego wartość zmniejszyła się o 3%. Obniżył się wywóz mrożonek (o 11%), marynat (o 14%), konserw (o 3%) i suszy (o 2%). W sierpniu 2017 r. zaimportowano 14,8 tys. ton warzyw świeżych o wartości 15,6 mln EUR, tj. odpowiednio 2% mniej i 10% więcej niż przed rokiem. Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem się przywozu kapusty (o 83%), cebuli (o 55%) i czosnku (o 45%).

Jak informują eksperci IERiGŻ wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 19,5 tys. ton (spadek o 7%), a jego wartość 19,7 mln EUR (obniżka o 4%). Obniżył się import suszy (o 12%), koncentratu pomidorowego (o 19%) i mrożonek (o 17%). W sierpniu br. dodatnie saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 22,2 mln EUR, wobec 33,5 mln EUR odnotowanych w sierpniu 2016 r. W okresie styczeń-sierpień 2017 r. ujemne saldo handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 123,2 mln EUR, wobec ujemnego (41,79 mln EUR) w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zmniejszyła się o 14 mln EUR do 484,9 mln euro, a wartość importu wzrosła o 68 mln EUR do 605,1 mln EUR.

Źródło: www.portalspozywczy.pl/


Źródło:
...
 
 
-Żywność "free from" nie zawsze jest lepsza od standardowej żywności
-Pszczoły nie nadążają za szybko kwitnącymi drzewami i krzewami
-Parlament Europejski: Przyjęto surowsze zasady produkcji żywności ekologicznej
-Katowice najbardziej wegetariańskim miastem w Polsce?
-Zrównane zostaną stawki VAT na keczup i musztardę
-Meksyk jest piątym co do wielkości producentem brokułów na świecie
-Producenci borówek otrzymali 180 tys. zł na promocję owoców
-Trzy winnice z portfolio CEDC kolejny raz na podium w międzynarodowym rankingu
-Analiza IERiGŻ: Duży wzrost cen jabłek w marcu 2018 r. przez małe zapasy
-Na Antarktydzie wyhodowano warzywa bez użycia ziemi
-Analiza: Spadek zapasów jabłek wpłynie na kolejne podwyżki cen jabłek
-Konflikt handlowy pomiędzy USA a Chinami a zmiany zasad w handlu owocami i orzechami
-Zrzeszenie Producentów Papryki RP: Chcemy integrować producentów i dystrybutorów papryki
-Dietetyk: Burak to polski superfood
-Gambia: Kraj krewetek i orzeszków ziemnych szuka inwestycji
-Zdrowa dieta sposobem na bezsenność?
-Rośnie trend na spożywanie ananasów. Zdetronizują modne awocado?
-Jak jedzą Polacy? Schizofrenicznie - deklaracje rodaków różnią się od ich zachowań
-IERiGŻ: Europejskie zapasy ziemniaków są większe niż w poprzednim sezonie
-Ekspert KOWR: Mamy mnóstwo dobrej jakości żywności. Jednak jest problem z jej dystrybucją
-Ukraińscy rolnicy ograniczają sprzedaż kapusty. Czekają na dalszy wzrost cen
-Minister Jurgiel rozmawiał z rolnikami o rynku aronii
-Dobry sezon dla sadowników po katastrofie
-Eksport pomidorów z Polski w 2017 r. spadł wobec 2016, ale jest ponad 2-krotnie wyższy niż w 2004

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.