Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Код фирмы:
 Идентификатор:
 Пароль:
вход регистр'ация
   
 
  | Фирма | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Owoców i warzyw

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2018-01-19
Rynek warzyw w 2017 r. - analiza IERiGŻ

- W grudniu 2017 r., w porównaniu z listopadem 2017 r., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, obniżyły się ceny kapusty białej (o 5%), buraków ćwikłowych (o 3%), marchwi (2%) i cebuli (o 1%). Wzrosły ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 27%) i pieczarek (o 3%). W porównaniu z listopadem 2017 r. w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 16%), buraków (o 8%) i cebuli obieranej (o 5%), a nie uległa zmianie cena skupu marchwi na kostkę - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński z IERiGŻ.

W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej (o 1%), a stabilne były ceny skupu kapusty białej, selerów, cebuli, porów, buraków ćwikłowych, pietruszki, marchwi i ziemniaków. W porównaniu z listopadem 2017 r. w handlu hurtowym wzrosły ceny pomidorów spod osłon (o 40%), marchwi (o 6%), buraków ćwikłowych (o 4%) i ogórków spod osłon (o 2%), zaś obniżyły się ceny kapusty białej (o 4%) i cebuli (o 1%).

W grudniu 2017 r., w porównaniu z grudniem 2016 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych o 72%, kapusty białej (o 29%), buraków ćwikłowych (o 31%), marchwi (o 25%), pietruszki (o 84%), a nie zmieniła się cena skupu pieczarek.

Jak informują dodają Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński z IERiGŻ, w zakładach przetwórczych w grudniu 2017 r. ceny cebuli obieranej, kapusty białej i buraków wzrosły odpowiednio o 32%, 16% i 8%, a obniżyła się cena skupu marchwi na kostkę o 4%. W grudniu 2017 r., w porównaniu z grudniem 2016 r., na rynkach hurtowych wyższe były ceny cebuli (o 33%), pomidorów spod osłon (o 6%), marchwi i buraków ćwikłowych (po 23%), kapusty białej (o 5%), a obniżyła się cena skupu ogórków spod osłon (o 27%). W listopadzie 2017 r., w porównaniu z październikiem 2017 r., wzrosły ceny detaliczne papryki (o 24%), pomidorów (o 13%), cebuli (o 3%), buraków ćwikłowych, marchwi i pieczarek (po 1%), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 7%), porów (o 2%) i selerów (o 1%).

Jak wynika z raportu IERiGŻ w relacji do cen detalicznych z listopada 2016 r. wzrosły ceny: marchwi (o 20%), cebuli (o 16%), buraków ćwikłowych (o 11%), pomidorów (o 10%), porów (o 9%), papryki (o 8%), selerów (o 7%), kapusty białej (o 5%) i pieczarek (o 1%), a obniżyły się ceny kalafiorów (o 7%). W październiku 2017 r., w porównaniu z październikiem 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 62%), konserw warzywnych (o 52%), warzyw mrożonych (o 9%), a obniżyła się produkcja marynat (o 12%).

Eksport warzyw świeżych w październiku 2017 r. wyniósł 36,3 tys. ton, a jego wartość 22,2 mln EUR. W porównaniu z październikiem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 15%, a jego wartość zmniejszyła się o 6%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się obniżenie sprzedaży kalafiorów (o 35%), marchwi (o 31%), pomidorów (o 17%) i cebuli (o 16%). W tym samym czasie wyeksportowano 58,2 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 43,7 mln EUR.
- W porównaniu z październikiem 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 12%, a jego wartość zmniejszyła się o 8%. Obniżył się wolumen importu mrożonek (o 12%), suszy (o 50%) i konserw (o 1%) w tym kapusty kwaszonej (o 19%). W październiku 2017 r. zaimportowano 23,8 tys. ton warzyw świeżych o wartości 25,5 mln EUR. Obniżenie się wolumenu importu wyniosło 4%, a wartość importu zwiększyła się o 2% w porównaniu z październikiem 2016 r. Spadek wolumenu importu spowodowany był obniżeniem przywozu kapusty (o 80%), papryki (o 39%), marchwi (o 20%), ogórków (o 14%) i czosnku (o 9%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 23,0 tys. ton, a jego wartość 22,1 mln EUR tj. o 10% i 3% więcej niż w październiku 2016 r. - dodają Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński z IERiGŻ.

Wzrósł import suszy (o 11%), koncentratu pomidorowego (o 23%), marynat (o 17%) i konserw (o 14%) w tym kukurydzy konserwowanej (o 21%). W październiku 2017 r. dodatnie saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 18,3 mln EUR, wobec dodatniego (20,8 mln EUR) w październiku 2016 r. W okresie styczeń-październik 2017 r. ujemne saldo handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 53,7 mln EUR, wobec dodatniego (16,3 mln EUR) w analogicznym okresie 2016 r. Wartość eksportu wzrosła o 4,4 mln EUR do 636,6 mln EUR, a wartość importu zwiększyła się o 74,4 mln EUR do 690,3 mln EUR - czytamy w opracowaniu IERiGŻ.

Źródło: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ


Źródło:
...
 
-Czy uruchomienie procedury wycofania owoców zdynamizuje rynek?
-Raport IERiGŻ: Ceny ziemniaków w Polsce nadal są niskie
-Pomidory: Zmieniają się preferencje polskich konsumentów
-ARiMR: Rozporządzenie ws. wycofania owoców z rynku. Zbliża się termin naboru wniosków
-Bronisze: Sadownicy zapowiadają, że jabłka będą jeszcze droższe
-Fioletowe owoce i warzywa nowym trendem na rynku spożywczym
-GUS szacuje produkcję ziemniaków na 9,5 mln t - 7% więcej niż rok temu
-GUS: Zbiory owoców jagodowych o ok. 15 proc. niższe niż rok temu
-GUS: Zbiory owoców z drzew niższe od ubiegłorocznych o 1/3
-GUS szacuje produkcję ziemniaków na 9,5 mln t - 7% więcej niż rok temu
-GUS: Zbiory owoców jagodowych o ok. 15 proc. niższe niż rok temu
-GUS: Zbiory owoców z drzew niższe od ubiegłorocznych o 1/3
-Które owoce i warzywa powinny znaleźć się w koszyku weganina?
-Polacy coraz chętniej sięgają po wina mołdawskie, które biją rekordy popularności
-Które owoce i warzywa powinny znaleźć się w koszyku weganina?
-Raport IERiGŻ: Ceny ziemniaków na polskim rynku nadal są niskie
-Rozwój rynku zdrowej żywności sprzyja śliwce kalifornijskiej
-Hummus na słodko - nowy trend z USA
-Bronisze: Przed świętami cytrusów nie brakuje
-Coraz bliżej polskiego systemu znakowania żywności bez GMO
-Polacy chcą zdrowo jeść - w domu i na mieście
-Sadownicy z Kaliningradu ruszyli z eksportem. Pierwsze soki z jabłek już trafiły na polski rynek
-Zdrowe odżywianie Polaków - teoria vs. praktyka
-Ruszyła III edycja konferencji "Sady i ogrody"

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.