Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rozmaitości

Rozmaitości - archiwum

Data zamieszczenie: 2019-11-18
Czym jest PEF produktu mlecznego?

PEF produktu mlecznego – znany także jako Zasady dot. Śladu Środowiskowego Kategorii Produktu lub PEFCR - jest metodologią oceny śladu środowiskowego różnych produktów mlecznych, biorąc pod uwagę szeroką gamę kryteriów środowiskowych oraz włączając pełny cykl życia produktu, od karmienia zwierząt do umycia twojej łyżeczki po jogurcie.
Ten projekt został rozpoczęty przez Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Mleka (EDA), co potwierdza, że europejski sektor mleczarstwa kontynuuje wysiłki dla poprawy swojego długofalowego, zrównoważonego pod względem środowiskowym, rozwoju.

Metoda PEF dostarcza zharmonizowanego podejścia dla pomiaru śladu środowiskowego produktów. Komisja Europejska oraz sektor wybiera podejście w celu zwiększenia wiarygodności pomiarów środowiskowych, wobec rozprzestrzeniania się wielu niemiarodajnych zastrzeżeń

Identyfikacja środowiskowych punktów zapalnych: jest to metoda bazująca na ocenie cyklu życia (LCA), która pozwala na identyfikację najważniejszych wpływów środowiskowych, związanych z produkcją pewnych produktów mlecznych, poprzez szeroką gamę kategorii wpływu.

Dostarcza ona stałych, miarodajnych, odtwarzalnych i sprawdzalnych rezultatów. Minimalizowanie wpływów środowiskowych wzdłuż całego łańcucha wartości: projekt reprezentuje wspólne wysiłki wszystkich udziałowców na przekroju całego łańcucha. Jest budowane w oparciu o wieloletnie doświadczenie sektora nad środowiskową poprawą. Jest to proste i możliwe do stosowania narzędzie dla wszystkich zaangażowanych sektorów oraz zewnętrznych zainteresowanych instytucji.

Poprawa oddziaływania na środowisko w czasie: PEF produktów mlecznych bierze udział w poprawie wyników oddziaływania całego sektora. Metodologia może być używana jako wewnętrzne narzędzie dla firm w celu monitorowania ulepszeń środowiskowych w czasie i oddziaływania na wpływy związane z danymi produktami.

Zakres PEF produktu mleczarskiego obejmuje pięć podkategorii produktów mlecznych: mleko spożywcze, serwatka w proszku, sery, mleko fermentowane, tłuszcz mleczny.

Etapy projektu

Faza pilotowa:

Ramy pilotowego programu zostały uwzględnione poprzez inicjatywę DG Środowisko Komisji Europejskiej dot. „Jednolitego Rynku dla Produktów Ekologicznych” . Podczas tego etapu, zostało zdefiniowane pięć podkategorii produktów mlecznych i zestaw kategorii wpływów, jak również metodologia bazująca na LCA. Sukces PEF produktów mlecznych został uznany przez zewnętrznych oceniających, a także poprzez głosowanie Komisji Europejskiej oraz kraje członkowskie w kwietniu 2018 r., definiujące PEF produktów mlecznych jako metodę referencyjną w sektorze mleczarstwa.

Faza przejściowa:

Pouznaniu przez Komisję Europejską i kraje członkowskie UE, PEF weszła w fazę przejściową, która będzie przebiegała do końca 2021 r. Celem tego etapu jest monitorowanie wdrażania metodologii i ocena zastosowań przyszłej polityki, na przykład integracji istniejących polityk UE takich jak Zielone. Zamówienia Publiczne (GPP) i dyrektywa dot. nieuczciwych praktyk handlowych, czy w nowych instrumentach polityki, które będą definiować środowiskowe i ekologiczne deklaracje.

Potencjalne zastosowania

PEF produktu mlecznego, w takiej formie jak jest ustalony obecnie, jest dobrą metodologią dla poprawy obliczania w miarę upływu czasu, jak również w relacjach na poziomie biznesowym.

Dzięki temu może być używana dla dobrowolnej, poza opakowaniem, informacji dla udziałowców. Dalsze prace są potrzebne dla zapewnienia konkretnego i ilościowego porównania pomiędzy produktami. Wysokiej jakości opracowanie PEF produktu mlecznego jest ważne dla ustalenia ram strategii zrównoważonego rozwoju w sektorze. Firmy, włączone w Eko-projektowanie i produkty ekologiczne mogą czerpać korzyści z metodologii oceny PEF produktu mlecznego, zwiększając ich przejrzystość i wiarygodność środowiskową. Dlatego też, EDA wspiera akcje Komisji Europejskiej dla integracji metodologii PEF produktu mleczarskiego do istniejących lub nowych instrumentów, w celu nagrodzenia praktyk zrównoważonego rozwoju w sektorze mleczarstwa.

Tłumaczenie materiałów EDA, wykonane przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy jest sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mleka.

Źródło: portalspożywczy.pl/EDA


Źródło:
...
 
 
-W sklepie Nestle można zapłacić skanem twarzy
-Handel wydaje najwięcej na reklamę, nie oszczędzają też producenci żywności m.in. słodyczy
-Konsumenci płacą za parking pod sklepem. Czy jest to zgodne z prawem? Tak, ale...
-Francja zakaże Czarnego Piątku?
-Co trzeci Polak kupuje roślinne odpowiedniki mięsa - raport Roślinniejemy
-KRIR apeluje o całkowitą depopulację dzików
-Eksport japońskiego piwa i sake do Korei Południowej drastycznie spadł
-Głos KFPZ w sprawie pozostałości glifosatu w kaszy gryczanej – czy pochodziła ona z importu?
-Sanitarny odstrzał dzików w Wielkopolsce może natrafić na przeszkody
-Restauratorzy i hotelarze spodziewają się najgorszego zakończenia roku od 5 lat
-7 grudnia sobotą dla Polski. Czy będziemy sprawdzać kod 590?
-KRUS: Nowe kwoty przychodu od 1 grudnia 2019 r.
-W tym roku nie będzie już pomocy po suszy
-Zaliczki, czyli niespodzianki?
-Producent kaszy gryczanej dostarczanej do Lidla wydał oświadczenie
-Jak Black Friday podbił Polskę?
-Kontrole on line
-Kapitał zagraniczny w Polsce jest lokowany w handlu
-Krajowa Federacja Producentów Zbóż dołączyła do Polskiej Koalicji Biopaliw i Pasz Białkowych
-Koszty zamrażania produktów spożywczych można zmniejszyć nawet dwukrotnie
-Miód nie taki cud
-Młoda włoska wieś
-Paliwa
-Ekonomiczne i ekologiczne

 
- Rozmaitości

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.