Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Komentarze i analizy - Rynek mięsa
www.netb.pl
2019-06-05
Tańszy surowiec i większa konsumpcja przełożyły się na lepsze wyniki przetwórców mięsa w 2018 r.

- W ubiegłym roku wzrósł popyt na mięso. Według szacunków Instytutu Ekonomiki i Gospodarki Żywnościowej, bilansowe spożycie na jednego mieszkańca wzrosło z 74,6kg do 76,5kg, głównie ze względu na wzrost spożycia wieprzowiny z 38,2kg do 40,0kg. Zmiany popytu wraz z niższymi cenami surowca, istotnie wpłynęły na kondycję przedsiębiorstw zajmujących się przetwórstwem mięsa - mówi Łukasz Czech, analityk sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.

Firmy działające pod PKD 10.13 (produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego) zwiększyły swoją rentowność. Według danych Pontinfo, rentowność aktywów trwałych (ROA) wśród firm zatrudniających ponad 9 osób, wzrosła z 8,05% w 2017 r. do 8,95% w 2018 r. a rentowność kapitału własnego (ROE) wzrosła jeszcze bardziej, z 15,75%% do 19,76%.

- Co ważne, wskaźniki rentowności rosną trzeci rok z rzędu, odwrotnie niż wskaźniki rentowności firm zajmujących się ubojem i rozbiorem mięsa czerwonego. Względem poprzedniego roku wzrosła również stopa zysku netto (z 3,33% do 3,89%) oraz stopa zysku brutto (z 3,65% do 4,34%). Lepsze wyniki finansowe miały miejsce w warunkach wzrostu zadłużenia – wskaźnik zobowiązania/kapitał zwiększył się z 1,08 do 1,16, co miało wpływ między innymi na wskaźnik ROE. Wzrost zobowiązań wynikał głównie ze zmian zobowiązań krótkoterminowych. Zwiększyły się one aż o 77,8%, podczas gdy długoterminowe kredyty i pożyczki w sektorze wzrosły tylko o 0,5% - zauważa ekspert BNP Paribas.

Rosną również obroty w branży – przychody ogółem sektora wzrosły o 3,6%, podczas gdy koszty ogółem o 2,9%, co jest kontynuacją trendów z poprzednich lat. Rozwojowi branży towarzyszy rosnąca konsolidacja – liczba podmiotów składających sprawozdanie F-01 była o 9% mniejsza niż rok wcześniej i o 17% mniejsza niż 5 lat temu.

Polepszająca się sytuacja zachęciła do zwiększonych inwestycji. Wartość nakładów inwestycyjnych wzrosła o 8,4% i wyniosła 924 mln zł. Jest to o 69,7% więcej niż pięć lat wcześniej. W branży regularnie rosną nie tylko inwestycje, ale i zapasy, których wartość w 2018 r. była o 13,0% większa w relacji rocznej i wyniosła 1,5 mld zł.

- W ubiegłym roku segment przetwórstwa mięsa charakteryzował się najwyższą rentownością w całym łańcuchu wartości sektora mięsa czerwonego. W 2019 r. wyniki finansowe mogą mocno się zmienić, ze względu na wzrost cen żywca i półtusz, co ma miejsce w niemalże całej Unii Europejskiej. Średnica cena surowca dla przetwórstwa w UE jest aktualnie wyższa o 21,9% niż rok wcześniej i wiele wskazuje na to, że może się ona utrzymać na tym poziomie w dłuższym okresie - podsumowuje Łukasz Czech.

Źródło: BNP Paribas

 
 
 
NetBrokers
-Norwescy przedsiębiorcy na czele rankingu najbardziej zrównoważonych producentów białka na świecie
-Belgian Pork Group: Nie stosujemy dumpingu cenowego wobec Polski
-Polscy konsumenci nasycili się już mięsem drobiowym
-Rosja: Pogłębiają się kłopoty sektora drobiarskiego
-Polska w ogonie produkcji jaj ekologicznych
-W sklepach za tanio. Producenci mięsa zapowiadają walkę z sieciami handlowymi
-Prezes SRW RP: Walczymy ze zjawiskiem dumpingu w sieciach handlowych
-Rosną hurtowe ceny jaj. Polska branża skorzysta na problemach Belgów?
-Ukraina chce zablokować import polskiego MOM-u
-Drób: Niedozwolony biocyd na fermach w Holandii i Niemczech
-Ekspert: Branża mięsna nie powinna pokładać nadziei w millenialsach
-Producenci jaj nie chcą pokrywać kosztów zaniedbań sieci handlowych
-Mięso na wtorek: Burzliwe półrocze dla branży
-Warmińsko-mazurskie: ASF przybiera na sile


 
Archiwum
- Wrzesień 2019
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.