Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Komentarze i analizy - Rynek owoców i warzyw
www.netb.pl
2019-03-01
Przetwórstwo w warunkach gospodarstwa sadowniczego w praktyce

Coraz szersza grupa producentów owoców interesuje się przetwarzaniem własnych plonów w swoim zakresie. Jest to pewna alternatywa dla sprzedaży plonów na rynku – czy to deserowym, czy przemysłowym – gdzie uzyskiwane ceny coraz rzadziej bywają satysfakcjonujące. Jak takie przetwórstwo wygląda w praktyce?

Opowiadała o tym P. Aleksandra Buła z Gospodarstwa Ogrodniczego Szczepanówka podczas tegorocznych „Jagodowych Trendów”. Gospodarstwo jest firmą rodzinną, prowadzoną od pokoleń. Znajduje się ono na Lubelszczyźnie, niedaleko portu lotniczego Lublin. Główne kierunki uprawy w gospodarstwie to jabłka, grusze, czereśnie, wiśnie, a także czarny bez. Niegdyś były to również owoce miękkie, jednak od kilku lat nie są one uprawiane. Przetwórstwem gospodarstwo zajmuje się od kilku lat. W kierunku przetwarzania plonów we własnym zakresie sadowników popchnęła sytuacja na rynku sprzed kilku lat oraz znaczna nadwyżka jabłek, które gospodarze chcieli w jakiś sposób zagospodarować. Doszli wówczas do wnioski iż dobrym pomysłem będzie przerobienie ich na soki naturalnie mętne, co wówczas uczynili. Konsekwencją stało się po jakimś czasie otwarcie własnej tłoczni soków. W efekcie wprowadzono usługę tłoczenia soków, co stanowiło dodatkowe źródło dochodu.

Kolejnym krokiem na drodze rozwoju przetwórstwa było otwarcie lokalu sprzedażowo – degustacyjnego. Znajduje się on na terenie gospodarstwa i służy nie tylko do sprzedaży wytwarzanych produktów. Organizuje się tu również różne wydarzenia promujące zdrową żywność, gospodarstwo oraz sprzedawane produkty.

Pierwsi klienci to osoby z otoczenia gospodarstwa – sąsiedzi oraz mieszkańcy okolicznych miast. Jednak aby wykorzystać potencjał tłoczni, trzeba było więcej produkować, a więc i więcej sprzedawać. Aby to osiągnąć rozpoczęto promowanie oferty w mediach społecznościowych. Kolejny etap rozwoju to wytwarzanie domowych przetworów, czyli dżemów, konfitur czy syropów. Celem było urozmaicenie oferty oraz przyciągnięcie kolejnych klientów. Rozpoczęto również wytwarzanie cydru.

W następnym kroku ogrodnicy otworzyli sklep internetowy (szczepanowka.pl). W ten sposób poszerzono rynek zbytu na cały kraj. Wprowadzono też wiele działań dodatkowych, jak organizacja degustacji i okolicznościowych przyjęć, otwarcie pasieki czy udostępnienie sadu do sesji fotograficznych. W gospodarstwie zaczęto przyjmować wycieczki ze szkół i przedszkoli, podczas których organizowano zajęcia przyrodnicze pokazujące uprawę owoców, oraz sposoby ich przetwarzania.

W ocenie prelegentki pierwszym krokiem w kierunku przetwarzania własnych owoców może być wytwarzanie soków NFC. Obecnie taki sok wyprodukować jest dość łatwo korzystając z usług tłoczni – lokalnych lub obwoźnych, które mogą przyjechać do gospodarstwa. Ważnym argumentem przemawiającym za tym działaniem jest rosnąca popularność takich soków, klienci poszukują produktów zdrowych. Dla plantatora dużą korzyścią jest możliwość zbytu wytworzonych soków w późniejszym czasie, co jest ważne szczególnie w uprawach owoców jagodowych. W ten sposób zwiększamy również rentowność gospodarstwa, gdyż owoce przetworzone możemy sprzedać po lepszej cenie niż sam surowiec. Ponadto mamy możliwość budowania marki gospodarstwa.

Soki NFC cechuje wielokanałowość zbytu. Możemy je sprzedawać detalicznie, bezpośrednio konsumentom, ale także sklepom, stacjom benzynowym, marketom, firmom z szybko rozwijającego się segmentu HoReCa (Hotele, Restauracje, Catering), jak też na różnego rodzaju jarmarkach czy festiwalach.
Soki możemy wytwarzać w wielu wariantach, zarówno z pojedynczych owoców jak i ich mieszanek. Bardzo popularne są soki z jabłek, jednak klienci korzystający z usług tłoczni gospodarstwa Szczepanówka wytwarzali je również z aronii, porzeczki, maliny. Możemy także tłoczyć soki z mieszanek owoców, jak np. sok jabłkowy z maliną czy z czarną porzeczką. Różne mogą być rodzaje opakowań. W większych pojemnościach występują woreczki typu Bag in Box (3, 5, czasem 10l). Soki można konfekcjonować również do szklanych butelek o pojemnościach od 0,2 do 1 l.

W przypadku przetworów owocowych również możliwości są bardzo szerokie. Możemy wytwarzać różnego rodzaju konfitury, galaretki, dżemy, syropy owocowe i inne. W gospodarstwie Szczepanówka wytwarza się je metodami domowymi, bez użycia specjalistycznych maszyn. Według obserwacji P. Aleksandry klienci lubią produkty wytwarzane metodą tradycyjną. Ważne aby były one zdrowe, bez dodatków słodzących (lub słodzone np. miodem), konserwujących itp. W gospodarstwie od ubiegłego roku założono pasiekę, z które pozyskany miód wykorzystano do dżemu – zamiast cukru. Klienci lubią również nowości i produkty nietypowe – dużym powodzeniem cieszyły się truskawki w syropie lawendowym.

Kolejną możliwością przetwarzania owoców jest wyrób alkoholi. Możemy wytwarzać cydr (z jabłek) lub wina owocowe (praktycznie ze wszystkich owoców). Aby móc je legalnie sprzedawać konieczna jest rejestracja działalności gospodarczej oraz uzyskanie wpisu do rejestru przedsiębiorców prowadzących działalność związaną z wyrobem lub rozlewem wyrobów winiarskich. Winiarnia musi przejść weryfikację urzędu celno – skarbowego oraz uzyskać pozwolenie na sprzedaż detaliczną. W gospodarstwie Szczepanówka wytwarza się cydr w ilości 10 tys. l. rocznie.

Prelegentka zwróciła również uwagę na kwestie znakowania produktów. Aby można je było legalnie sprzedawać, konieczne jest zawarcie na etykiecie takich informacji jak nazwa, skład, ilość, data przydatności do spożycia, wartości odżywczych, nazwa i adres podmiotu wprowadzającego do obrotu oraz informacje o substancjach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji pokarmowej. Osoby przetwarzające owoce na sok często o tym zapominają.

Źródło: Michał Gwara; www.sadyogrody.pl

 
 
 
Rzeczpospolita
-GUS ocenia stan upraw ogrodniczych w 2019 r.
-Warzywa wciąż są drogie. Ziemniaki podrożały o 100 proc.
-Wysokie ceny warzyw przez modę na zdrowe odżywianie?
-Analiza IERiGŻ: Rynek warzyw w kwietniu
-Cena pietruszki zbliża się do ceny szparagów
-Francja: Import polskich jabłek aż 12-krotnie większy niż przed rokiem
-Ceny jabłek w Chinach biją rekordy
-Rynek owoców i warzyw do przetwórstwa. Czego można spodziewać się w sezonie 2019?
-Szef Związku Sadowników RP: Przetwórcy mogą zastosować niskie ceny nabycia przez rzekome zapasy owoców
-Rynek cebuli 2018/19: Niskie zapasy, wysoki popyt i wyższe ceny
-Polska na czele produkcji, jednak w ogonie konsumpcji owoców
-Życzenia Świąteczne
-Copa i Cogeca o ocenie systemu kontroli produktów ekologicznych
-Jarmuż na czarnej liście warzyw


 
Archiwum
- Czerwiec 2019
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.