Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Komentarze i analizy - Rynek mięsa
www.netb.pl
2018-01-02
Unijna produkcja wołowiny do 2030 r. zmniejszy się o 7% (raport)

Jak wynika z najnowszych prognoz Komisji Europejskiej unijna produkcja wołowiny do 2030 r. zmniejszy się o 7% w porównaniu z 2017 r. i wyniesie 7534 tys. t (w ekwiwalencie tuszy). Sytuacja na unijnym rynku wołowiny determinowana jest głównie przez to, co dzieje się na rynku mleka - mówi Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

- Szacuje się, że około dwie trzecie unijnego pogłowia bydła przeznaczana jest do użytkowania mlecznego. Zniesienie kwot mlecznych w wielu państwach członkowskich przyczyniło się do zmniejszenia liczby cieląt przeznaczanych na opas, na rzecz zwiększenia stad mlecznych. Jednak powoli ta sytuacja zaczyna się zmieniać i do 2030 r. pogłowie krów mlecznych w UE zmniejszy się z 23,3 mln szt. w 2016 r. do 21,8 mln szt., czyli o 1,5 mln sztuk. Jednocześnie pogłowie krów mamek zmniejszy się o 0,8 mln szt. do 11,5 mln szt. Eksperci KE oczekują, że do 2030 r. (w porównaniu do średniej z lat 2014-16) produkcja wołowiny wzrośnie w Holandii (+11%), Austrii (+10%), Irlandii (+6,5%) i Belgii (+6.4%), natomiast zmniejszy się w Niemczech (-17%), Francji (-12%), Rumunii (-11%), a także w Polsce (-8,2%) - tłumaczy Magdalena Kowalewska.

- Do spadku unijnej produkcji wołowiny przyczyni się również prognozowany, 5-procentowy, spadek konsumpcji, która w 2030 r. wyniesie 7487 tys. t. Warto dodać, że nadal utrzyma się wyraźna różnica w spożyciu mięsa wołowego pomiędzy krajami tzw. starej i nowej Unii. W 2016 r. przeciętna konsumpcja mięsa wołowego w UE wyniosła 10,9 kg/mieszkańca, w tym dla UE-15 było to 12,7 kg/mieszkańca, a w UE-13 ukształtowała się na poziomie 3,9 kg/mieszkańca. Z kolei w 2030 r. średnia konsumpcja per capita wyniesie odpowiednio 11,7 i 3,6 kg/mieszkańca - dodaje ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Zdaniem Magdaleny Kowalewskiej w pierwszym pełnym tygodniu grudnia (4-10.12) ceny skupu żywca wołowego były na najwyższym poziomie od blisko dziesięciu lat (co częściowo wynika ze zmiany struktury uboju).

Według danych MRiRW przeciętnie żywiec wołowy skupowano po 6,81 zł/kg, czyli o blisko 10% więcej w ujęciu rocznym. W dużym stopniu taki wzrost cen wynika ze zwiększenia popytu importowego na polską wołowinę. W okresie pierwszych trzech kwartałów br. z Polski wyeksportowano 226,8 tys. t świeżej i schłodzonej wołowiny oraz 72,3 tys. t mrożonej wołowiny, czyli odpowiednio o 6 i 35% więcej niż przed rokiem. Większe zapotrzebowanie na polską wołowinę sprzyja wzrostowi produkcji mięsa wołowego. W okresie od stycznia do października liczba ubojów przemysłowych bydła wyniosła 467 tys. t (masa poubojowa schłodzona) i była o 13% większa w relacji rocznej.

Jak poinformowało MRiRW władze irackie zniosły zakaz importu bydła i mięsa wołowego z naszego kraju, po uzyskaniu przez Polskę statusu kraju o znikomym ryzyku występowania BSE. Stwarza to dla Polski dodatkowe szanse na zwiększenie eksportu, co przy relatywnie niskiej konsumpcji krajowej jest ważnym czynnikiem wspierającym rozwój produkcji wołowiny w naszym kraju.

Źródło: Bank BGŻ BNP Paribas

 
 
 
NetBrokers
-Ceny jaj wracają do przeciętnego poziomu
-Mycie wodą surowego mięsa drobiowego to błąd - ostrzega ekspert
-Kraje Mercosur żądają od UE zwiększenia kontyngentu na import drobiu
-W Polsce przybywa wielkich ferm. Czy trzeba z nimi walczyć?
-Możliwości ograniczania stosowania antybiotyków w produkcji świń
-Ryby coraz droższe, spożycie spada. Jak temu zaradzić? (analiza)
-Rosja ogranicza import wieprzowiny z Białorusi z powodu ASF
-Początek sezonu grillowego wpływa na popyt na świnie rzeźne
-Pekin wciąż nie daje zielonego światła polskim producentom drobiu
-Niemcy: W 2019 r. początek określania płci zarodków kurcząt
-Organizacje drobiarskie: Ograniczanie rozwoju dużych ferm jest niekorzystne dla środowiska
-Życzenia
-ASF: Płot za 300 mln zł budzi kontrowersje
-IERiGŻ: W 2017 roku spadło spożycie ryb w Polsce


 
Archiwum
- Kwiecień 2018
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.