Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Komentarze i analizy - Rynek mięsa
www.netb.pl
2017-06-14
Systemy jakości to przyszłość produkcji żywności w Polsce

Systemy jakości to szansa zarówno dla producentów, którzy otrzymują wyższą cenę za swój produkt, ale także dla konsumenta, którzy ma pewność, że jego produkt został wyprodukowany w powtarzalnej jakości, nad którą czuwa urzędowa kontrola żywności. Doświadczenia Francji czy Austrii, gdzie konsumenci praktycznie nie kupują żywności bez znaku jakości pokazują, że jest to słuszny kierunek - mówili uczestnicy debaty zorganizowanej przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Andrzej Czubała, prezes zarządu Centrum Jakości AgroEco Sp. z o.o. przypomniał, że systemy jakości w produkcji żywności istniały już w II Rzeczypospolitej, np. w produkcji boczku.

- W systemie jakości chodzi o przekazanie informacji klientowi, że produkt jest wytwarzany w określonym standardzie jakościowym, ma powtarzalną jakość i że jest nadzorowany przez jednostkę trzecią lub grupę, która jest w stanie potwierdzić zgodność produkcji z określonymi wymaganiami - dodaje.

Jak dodał, na rynku znajduje się obecnie wiele różnych znaków towarowych, które nie mają nic wspólnego z systemami jakości i wprowadzają jedynie zamęt w głowach konsumentów.

- Pojedyncze znaki, które są nadawane z tytułu różnego rodzaju konkursów informują klienta o tym, że produkt uzyskał wysoką rangę w konkretnym miejscu i czasie. Natomiast system jakości to informacja, że przez cały czas produkcji stosowany jest nadzór nad tym produktem i powinien być on zawsze wytworzony w odpowiedniej, powtarzalnej jakości - dodał.

Czubała, jeden z twórców systemu jakości QAFP, przyznał, że brak jest działań ze strony państwa mających na celu promowanie systemów jakości.

- W mediach pojawia się wiele artykułów deprecjonujących systemy jakości w ogóle. Mówią o tym ludzie, którzy nie mają bladego pojęcia na ten temat. To nie jest samowolne działanie, które ktoś sobie wymyślił, to przemyślana systemowa działalność opisana konkretnymi procedurami. Systemy pomagają, ale pomagałyby o wiele bardziej jeśli istniałby spójny system ich promowania wśród klientów po to, żeby wiedzieli, że produkt objęty systemem gwarantuje wysoką, powtarzalną i stałą jakość - podsumował.

Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności przyznał, że systemy jakości mogą służyć także do scalania branż.

- Są świetnym narzędziem do tworzenia dużych strumieni produktów pod jedną marką, a także gromadzenia niewielkich producentów, którzy chcieliby eksportować na cały świat. System nie zaczyna się i kończy na przetwórstwie, zaczyna się od surowca. Wszystkie duże systemy światowe, które odniosły sukces marketingowy zaczynają się od rolnika. Surowiec i jego jakość jest podstawą - dodał.
Dyrektor PFPŻ zauważył, że systemy jakości mogą nie tylko spajać branżę i umożliwić producentom ekspansję, ale także chronić branżę.

- Żyjemy w czasach zalewu nieprawdziwych informacji w sferze konsumenckiej. Bardzo dużo 'fake newsów' dotyczy żywności. Podważane są nie tylko systemy jakości, ale neguje się wprost cały system bezpieczeństwa żywności. Trzeba zacząć się bronić, bo za chwilę już nikt nie będzie wierzył, że nad produkcją czuwa urzędowa kontrola żywności i że to, co napisano na produkcie jest prawdą. Systemy jakości mogą pełnić wiele funkcji, także chroniąc rynek przed importem. Inne kraje to robią i trzeba brać to pod uwagę. Nie ma innej drogi niż inwestowanie w systemy jakości, bo tylko to może na dłuższą metę uratować nasz wizerunek - dodał.

Grzegorz Majchrzak, wiceprezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych-Izby Gospodarczej był zdania, że producenci żywności coraz chętniej przekonują się do wchodzenia w systemy jakości.

- Wcześniej przekonanie producentów do systemów jakości, a co za tym idzie zmiany cyklu produkcji, było trudne. Dzisiaj zmieniło się to dość diametralnie. Będąc rolnikiem i producentem, przy doborze odpowiedniej genetyki i żywienia, jestem pewien, że produkt finalny jest najwyższej jakości. Nie ukrywam, że wejście w systemy jakości wymusił na nas rynek, ale nasza świadomość jako producentów powinna być tak duża, żeby wejść w te systemy jakości, produkować produkt powtarzalny i być z tego powodu dumnymi - dodał.

Józef Wojewódzki, członek zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego zauważył, że wielu hodowców w Polsce dopiero po czasie przekonuje się do systemów jakości.

- Argumentem jest cena, jaką otrzymują za produkowanie w systemach jakości. Trzeba zauważyć, że eksportujemy bardzo dużo dobrej jakości wołowiny i to, co zostaje, nie zawsze jest najlepszej jakości. Nie możemy produkować taniej. Możemy obniżyć koszty i zwiększyć skalę, aczkolwiek jest pewna granica, której nie możemy przekroczyć. Wołowina nigdy nie będzie tanim produktem. A konsument kupując kawałek drogiego mięsa, wymaga żeby było ono dobrej jakości. Tylko systemy jakości dają pewność konsumentowi, który jest naszym żywicielem, że dostanie najlepszej jakości kawałek mięsa. Konsumenci wracają do produktu nawet jeśli cena jest delikatnie wyższa - dodał.
Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego podkreślił, że w szczególności w krajach starej UE, systemy jakości skutecznie bronią dostępu do tamtejszych rynków producentom żywności z zagranicy.

- Na własne oczy widziałem jak pozytywne dla konsumenta skutki powoduje system jakości. Rolnicy otrzymują więcej pieniędzy, a na półkach są produkty tylko z tego kraju. W Austrii 75 proc. produktów na półkach ma znak tamtejszego systemu jakości i żaden Austriak nie kupi innego. Tak samo jest we Francji, gdzie mamy swoistą blokadę rynku poprzez systemy jakości. Jest duża potrzeba konsolidacji branży poprzez systemy jakości, ubojnie, przetwórnie i handel. Jeśli to nie nastąpi, nie będziemy mieć dostępu do polskiej półki z dobrym jakościowo produktem. Widzimy, co dziś robi Biedronka, która kupuje niemieckie mięso. Ich nie interesuje pochodzenie, tylko żeby mięso było tanie. Konsumenci mogą to zmienić, powinni szukać produktów wyprodukowanych w systemach jakości. Potrzebujemy też rolników, którzy będą w stanie wyprodukować odpowiednią ilość surowca żeby zadowolić handel - dodał.

Prezes UPEMI przyznał, że jego celem jest, aby wzorem Niemiec, w systemie jakości QAFP uczestniczyło nawet 100 tys. rolników.

- Protekcjonizm będzie postępował i będzie coraz bardziej rygorystyczny, tego nie zmienimy. Każdy w UE będzie bronił swojego rynku. To nie znaczy, że Unia nie stanowi jedności, ale poszczególne kraje nawet za zgodą UE, jak Francja, są w stanie ograniczyć dostawy obcych produktów na swój rynek. Wielką krzywdę zrobiliśmy sobie sprzedając handel w Polsce. Mamy niewiele pozostałości w rękach polskich firm, a w efekcie nie mamy prawa do decydowania, a to duzi gracze decydują o cenach żywności, które są nierzadko dumpingowe. To powinno się zmienić, ale zmieni się tylko wtedy, gdy będziemy dążyli do pokazania że wartość polskiego produktu jest gwarantowana przez systemy. Prowadzimy rozmowy z sieciami, chcemy promować QAFP na szeroką skalę, co podniesie prestiż i korzyści dla uczestników systemów jakości, które są przyszłością polskiej produkcji żywności - zakończył.
Źródło: portaspozywyczy.pl

 
 
 
NetBrokers
-14 nowych przypadków ASF u dzików
-Jak skutecznie zwalczyć ASF w Polsce?
-Słabe wyniki eksportu polskich jaj spożywczych
-UE: W ciągu roku dokonano uboju 257 mln świń
-Limity połowowe na 2018 rok. Ekolodzy apelują o odbudowę bałtyckich stad
-W skupach spadają ceny żywca wieprzowego
-IERiGŻ: Pogarsza się opłacalność przetwórstwa i eksportu ryb
-IERiGŻ: Spada polski eksport baraniny
-IERiGŻ: Opłacalność produkcji jaj uległa znaczącej poprawie
-IERiGŻ: Mimo grypy ptaków, ceny drobiu w Polsce były stabilne
-Organizacje rolnicze nie chcą liberalizacji handlu wołowiną z Mercosurem
-W powiecie siedleckim pojawiło się kolejne ognisko ASF
-IERiGŻ: Poziom cen trzody będzie się powoli obniżał
-Polska wołowina pozostaje konkurencyjna cenowo na rynku UE


 
Archiwum
- Wrzesień 2017
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.