Do tej pory za główny powód kłopotów rosyjskich przedsiębiorstw drobiarskich uważano nadprodukcję. Obecnie pojawiły się kolejne próby wyjaśnienia pogarszającej się kondycji producentów drobiu z Rosji - donosi Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Portal globalmeatnews powołując się na rosyjskich ekspertów rynku twierdzi, że w Rosji oprócz bardzo silnej konkurencji wewnętrznej mamy do czynienia z rosnącymi kosztami produkcji.
Co więcej, sytuacja ta trafia na malejącą siłę nabywczą konsumentów krajowych. Zgodnie z ustaleniami globalmeatnews rentowność produkcji w rosyjskich zakładach drobiarskich waha się w granicach 5 - 7 procent. Powoduje to, że nowe inwestycje nie są na razie planowane, a wiele rozpoczętych jest wstrzymywanych.
Według globalmeatnews, powyższe czynniki doprowadziły do ponad pięcioprocentowego spadku produkcji mięsa drobiowego w Rosji (między styczniem, a końcem maja 2019 roku w porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej) oraz do aż 24-procentowego spadku produkcji mrożonego mięsa drobiowego.
Źródło: KIPDiP
|