Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Mleka

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2017-12-14
Dlaczego wzrosły ceny masła i jaj, a co podrożeje w 2018 roku - raport

Rosnące ceny nabiału, a szczególnie mleka, jajek i masła dały o sobie wyraźnie znać w tym roku. Z czego wynikają tak drastyczne wzrosty cen tych produktów? Czy w 2018 roku powinniśmy się przygotować na dalsze podwyżki cen? Analitycy Atradius przyjrzeli się sytuacji na polskim rynku spożywczym przy okazji publikacji najnowszego raportu Market Monitor, w którym analizowano sytuację tej branży m.in. w Niemczech, Francji, Holandii i Wielkiej Brytanii.

Według najnowszych danych GUS-u za hektolitr mleka płacono o ¼ więcej aniżeli w roku ubiegłym, z kolei ceny masła wzrosły do poziomu 8 zł za kostkę – czyli o około 70 proc. więcej aniżeli w roku ubiegłym. Podobną tendencję dało się zauważyć w przypadku cen jaj, które pod koniec listopada były niespełna 50 proc. wyższe niż w roku ubiegłym.

Wysokie ceny masła i mleka

Tu punktem zwrotnym było zniesienie kwot mlecznych w Unii Europejskiej pod koniec 2015 r. po 31 latach ich obowiązywania. Kwoty mleczne zostały ustanowione w UE w latach 80. w ramach wspólnej polityki rolnej, w czasie gdy podaż mleka znacznie przewyższała popyt, co doprowadziło do braku opłacalności jego produkcji. Ich zniesienie dziś przyniosło identyczną sytuację, jaka miała miejsce przed wprowadzaniem. W efekcie tego ceny z 2016 r. były rekordowo niskie, a rolnicy zaczęli zmniejszać produkcję mleka ze względu na niską opłacalność. To z kolei doprowadziło do wzrostu cen w kolejnym 2017 roku.

Podobną sytuację mogliśmy obserwować w przypadku masła, a właściwie procesu technologicznego jego wytwarzania. Decydując się na przeznaczenie mleka na produkcję masła, producent mleka otrzymuje produkt uboczny w postaci odtłuszczonego mleka w proszku. Aby więc produkcja przyniosła mu profity, obydwa produkty powinien sprzedać po opłacalnej cenie. Na skutek interwencyjnych skupów z minionych lat, kilkaset tysięcy ton odtłuszczonego mleka w proszku zalega w magazynach producentów w krajach UE. To z kolei czyni cenę odtłuszczonego mleka w proszku bardzo niską. Aby więc dziś produkcja mleka była opłacalna, masło musi przynieść zysk de facto za oba produkty.
Ostatnim czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę, jest ogólnoświatowy wzrost popytu na masło i wyroby mleczne. Wynika on m.in. z rosnącego importu wyrobów mlecznych do Chin, a także ostatnimi badaniami naukowymi dementującymi dotychczas panujące przekonanie o szkodliwości masła i wywoływanych przez nie chorobach.

Za jajka także płacimy więcej

Na wzrost cen jaj w Polsce miała przede wszystkim wpływ sytuacja na rynku wewnątrzwspólnotowym Unii Europejskiej. Mowa tu o aferze związanej z wykryciem fipronilu u kur niosek na fermach w Niemczech, Belgii i Holandii oraz innych państwach UE. Substancja ta jest szkodliwa dla człowieka w przypadku spożycia znacznej ilości. Skutkiem wykrycia przekroczenia norm fiprinolu w mięsie drobiowym oraz jajkach było wybicie znacznej ilości stad. Dodatkowo we Włoszech – największego producenta jaj w UE – wykryto ognisko ptasiej grypy, co z kolei spowodowało, że kolejne stada zostały zutylizowane.
Pomimo tego, że polskich producentów nie dotknęły bezpośrednio powyższe problemy, to ogólne obniżenie podaży jaj w całej Europie wpłynęło na ich cenę w Polsce. Korzystając z popytu znacznie przewyższającego podaż w krajach Unii Europejskiej, polscy producenci z większym zyskiem sprzedają jaja na rynku wspólnotowym. To siłą rzeczy wpłynęło na podniesienie cen nad Wisłą.
Czy czekają nas kolejne podwyżki cen produktów spożywczych jeszcze przed świętami?
Zdaniem analityków Atradius największa dynamikę wzrostów cen raczej mamy za sobą i nie należy spodziewać się drastycznych podwyżek do końca roku. W niektórych, przede wszystkim sezonowych, kategoriach produktowych będzie można jeszcze zaobserwować nieznaczne wzrosty cen, niemniej zdaniem ekspertów nie powinny one być bardzo zauważalne z punktu widzenia konsumentów.

Jaki będzie rok 2018?

Zdaniem ekspertów Atradius przedsiębiorcy powinni zwrócić szczególną uwagę na produkcję i przetwórstwo mięsa na niektórych dużych rynkach europejskich, takich jak Francja, Niemcy i Wielka Brytania. W wyniku wzrostów cen skupu, pojawiło się wyższe ryzyko kredytowe dla firm działających w tej branży. Oprócz tego, należy pamiętać, że poszczególne segmenty produktowe w sektorze spożywczym pozostają w dalszym ciągu podatne na nagłe ryzyko, takie jak niestabilność cen towarów czy problemy zdrowotne trzody. Zagrożeniem może się okazać także zwiększanie barier handlowych, ponieważ na wielu rynkach eksport odgrywa zasadniczą rolę w rentowności sektora spożywczego, co niekiedy rekompensuje słabsze wyniki na rynkach krajowych.

– Według prognoz NBP inflacja pozostanie na zbliżonym poziomie, zatem w przyszłym roku możemy spodziewać się podwyżek w różnych kategoriach produktów, w tym spożywczych. Prognozujemy, że wzrosty cen żywności będą niższe niż te obserwowane w 2017 r., choć trzeba brać pod uwagę nieprzewidywalne czynniki – takie jak warunki pogodowe w 2018 r. W naszej ocenie perspektywy dla branży pozostają pozytywne. Dobra koniunktura gospodarcza na rynkach zachodnich będzie istotnym czynnikiem wspierającym wzrost eksportu. Zalecamy w przyszłym roku zwrócić szczególną uwagę na rynek pracy i presję płacową, które mają bezpośredni wpływ na wyniki firm, nie tylko w tym sektorze. Znaczenie może mieć również ewentualna aprecjacja złotówki czy zmiany w prawie, chociażby te ograniczające handel w niedziele – mówi Arkadiusz Taraszkiewicz, dyrektor regionalny ds. oceny ryzyka w Atradius Credito y Caucion w Polsce.

Czytaj na dlahandlu.pl

Źródło: dlahandlu.pl


Źródło:
...
 
 

 ARTYKUŁY

-Pomysł na biznes
-Uporządkowany rynek mleka
-Jakość mleka jest uzależniona od składu i techniki hodowli
-Ceny masła ponownie wzrosły. To przez suszę
-EDA opublikowała wytyczne dla dobrowolnego nazewnictwa miejsca pochodzenia
-Polacy nie kontrolują ilości spożywanego białka
-Rynek mleka w UE pozostaje stabilny
-Propozycje rozdysponowania zapasów publicznych UE odtłuszczonego mleka w proszku
-Polacy nie wyobrażają sobie wakacji bez lodów - badanie
-Opublikowano rozporządzenie o kraju pochodzenia podstawowego składnika środka spożywczego
-Udział mleka w rynku ekologicznej żywności stanowi 3 proc.
-Rynek mleka w UE w I kw. 2018 r.: Polska liderem w przyroście produkcji serów, mleka pitego i śmietany
-W kwietniu dalszy spadek cen mleka
-Polskie mleczarstwo może wzorować się na holenderskim
-Ekspertka 4/4 Brand Design: Konsumenci dzielą produkty mleczne na białe i kolorowe
-Sachajko na EEC 2018: Rolnicy powinni być właścicielami dalszych ogniw łańcucha produkcji żywności
-Ceny mlecznych produktów na GDT wzrosły o blisko 2 proc.
-Masło znowu zdrożeje pod koniec roku. Sytuacja z zeszłego roku może się powtórzyć
-Konsumenci oczekują redukcji cukru i tłuszczu w produktach mleczarskich
-Dobrowolne nazewnictwo miejsca pochodzenia: sektorowe przewodniki EDA są już gotowe
-Przemysł wzywa do ochrony nazw produktów mleczarskich w przyszłym prawodawstwie UE
-Sieci wymuszają zaniżone ceny mleka
-Rynek mleka wszedł w spadkową fazę cyklu
-Popyt na tłuszcz mleczny nadal rośnie

 

 ARCHIWUM

- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.