Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Mleka

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2017-10-18
EDA wskazuje na korzyści zdrowotne białek mlecznych

W najnowszym Biuletynie EDA, organizacja wskazuje na zdrowotne właściwości białka mlecznego. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi około 0,8 g/kg masy ciała, w zależności od wieku, wielkości oraz płci. Dzienne spożycie białka jest głównie realizowane poprzez żywność, taką jak przetwory mleczne.

Białko ma udział we wzroście i utrzymaniu układu kostnego i masy mięśniowej. Wysokie spożycie białka jest powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, włączając zdrowie serca i kości, kontrolę masy ciała, obniżone ryzyko chorób metabolicznych (takich jak cukrzyca) oraz śmiertelności.

Wobec ostatnich wyników badań, jak dotąd pozytywnych, będą potrzebne dalsze prace badawcze w celu pełnego uzasadnienia tych korzyści.

Mleko zawiera dwa rodzaje białka: kazeinę (80%) i białka serwatkowe (20%).

Białko mleczne wykazuje wysoką wartość biologiczną, ponieważ dostarcza wszystkie istotne aminokwasy, które są potrzebne dla ludzkiego ciała i które nie mogą być przez nie syntetyzowane. Diety ubogie w istotne aminokwasy mogą powodować ograniczony wzrost, infekcje, mniej optymalne zdolności mięśniowe oraz obniżoną wydolność mentalną.

Białka zwierzęce, takie jak białka mleczne, wykazują o 10-30% wyższą jakość biologiczną niż białka pochodzenia roślinnego. Zostało to uznane przez EFSA w „Naukowej Opinii dotyczącej Referencyjnych Wartości Żywieniowych dla białka” (2012)

Klasyfikacja białka bazuje na właściwościach takich jak strawność i dostępność biologiczna. Odżywcza dostępność biologiczna jest ilością składników odżywczych, które są aktualnie używane przez ludzkie ciało po ich spożyciu. Dostępność biologiczna dla każdego składnika odżywczego jest różna. Biologiczna wartość/jakość jest miarą, która rejestruje jak łatwo strawne białko może być użyte w syntezie białka w komórkach organizmu.

Przetwory mleczne zawierają także bioaktywne peptydy, które są wytwarzane w czasie trawienia białek w jelicie oraz podczas fermentacji mleka podczas procesu przetwórczego, np. w serach i jogurtach. Badania pokazują, że bioaktywne peptydy mleczne mogą być powiązane z kilkoma korzystnymi efektami zdrowotnymi, takimi jak antybakteryjny, antynadciśnieniowy, przeciwzapalny, antyoksydacyjny oraz redukujący zawartość cholesterolu we krwi.

KORZYŚCI ZDROWOTNE BIAŁEK MLEKA

Choroby serca są stymulowane czynnikami ryzyka, takimi jak nadciśnienie, otyłość, cukrzyca, ogólnoustrojowe stany zapalne oraz arterioskleroza. Kilka badań wskazuje, że wysokie spożycie przetworów mlecznych może być powiązane z niższym ciśnieniem krwi oraz obniżeniem ryzyka nadciśnienia, prawdopodobnie dzięki bioaktywnym peptydom i innym użytecznym komponentom mlecznym.

Zdrowie kości

Do 50% objętości kości składa się z białek, dlatego dla kompozycji strukturalnych kości wymagane jest ciągłe dostarczanie białek w diecie. Białko poprawia także gęstość mineralną kości, co skutkuje mocniejszymi kośćmi. W skład przetworów mlecznych wchodzi kilka minerałów takich jak wapń, magnez i fosfor, które są istotne dla zdrowia kości.
Kompozycja/skład ludzkiego ciała

Wiele badań wskazuje, że przetwory mleczne mogą pozytywnie wspierać regulowanie masy ciała. Białka mleczne biorą udział w mechanizmach metabolizmu, które mogą wpływać na masę ciała i jego kompozycję, poprzez np. zwiększenie masy mięśniowej. Ostatnie badania pokazują, że białka mleczne mogą także zmniejszać stany zapalne, często obecne w populacji ludzi otyłych.

Nowotwory

Badania pokazują, że bioaktywne peptydy mleczne mogą mieć ochronne właściwości antyrakowe zwłaszcza przy raku odbytu, piersi i prostaty wykazując potencjał wspierania walki z rakiem poprzez odpowiednią dietę. Antyrakowe właściwości peptydów mlecznych mogą wywodzić się z ich cech antyoksydantów i przeciwzapalnych. Pewne dowody sugerują, że wysokie poziomy wapnia z przetworów mlecznych mogą zmniejszać ryzyko raka odbytu, poprzez wiązanie wtórnych kwasów żółciowych oraz wolnych kwasów tłuszczowych, które przy braku takiego wiązania mogą wywierać toksyczny wpływ na komórki odbytu.

Starzenie się

Częścią procesu starzenia się jest utrata masy mięśniowej. Około 30% osób powyżej 60 roku życia i 50% powyżej 80 roku życia cierpi z tego powodu. Dowody naukowe pokazują, że większe spożycie białka w wieku starszym (wyższe niż minimalne zalecenie 0,8g/kg masy ciała/dzień) daje znaczące korzyści w odniesieniu do masy mięśniowej, siły i funkcjonalności. Europejskie Towarzystwo Żywienia Jelitowego i Pozajelitowego (ESPEN), zaleca dla zdrowia osób starszy ch dzienne spożycie białka w wysokości 1-1,2/kg masy ciała. Białka pomagają osobom starszym utrzymanie masy mięśniowej oraz mobilności, jest zatem zalecane, aby każdy posiłek zawierał wysokiej jakości białka dostarczając wszystkie istotne aminokwasy i inne wartościowe składniki, takie jak te znajduje się w przetworach mlecznych.

Sporty

Ludzie, którzy ćwiczą regularnie mogą mieć wyższe niż średnia populacja zapotrzebowanie na spożycie białka. Dlatego białka mleczne są często używane w żywności sportowej w celu wsparcia wzrostu mięśni i utrzymania masy mięśniowej. Białka mleczne mogą pomóc w regeneracji po wysiłku. Niektóre badania sugerują, że kombinacja białek kazeiny i serwatkowych znajdująca się w mleku wzmacnia syntezę białka po ćwiczeniach wytrzymałościowych, takich jak bieganie. Mleko jest zatem postrzegane jako efektywny napój sportowy, gdyż pomaga w regeneracji mięśni po ćwiczeniach wysiłkowych.

Tłumaczenie materiałów EDA, wykonane przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy jest sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mleka.

Źródło: portalspożywczy.pl/KSM


Źródło:
...
 

 ARTYKUŁY

-Ekspert podsumowuje zmiany zachodzące na rynku mleka
-Brexit może, ale nie musi utrudnić eksport produktów mleczarskich
-WKG 2017: Musimy sprzedawać po każdej cenie, czy nam się to opłaca czy nie
-WKG 2017: Poza embargiem największą bolączką jest duża zmienność cen mleka na światowym rynku
-Startuje kampania „Bądź świadomy – kupuj polskie”
-Ceny masła pozostaną wysokie
-Ceny skupu mleka o ponad 33% wyższe niż przed rokiem
-Właściwości zdrowotne mleka
-Zwiększyły się przychody firm zajmujących się produkcją lodów w Polsce
-Na Słowacji powstaje jedna z największych farm mlecznych w Europie Centralnej
-Ceny skupu mleka o ponad 33% wyższe niż przed rokiem
-W lipcu wzrosły ceny płacone przez mleczarnie za mleko
-Rekordowe przychody branży mleczarskiej w I połowie 2017 r.
-Światowe ceny produktów mleczarskich na najwyższym poziomie od ponad trzech lat
-Względy polityczne zyskały największy wpływ na rynek mleka
-Japonia wprowadza świadectwa zdrowia dla importowanych produktów mlecznych
-Wzrośnie produkcja części asortymentów mlecznych
-Polak zjada rocznie coraz więcej masła i pije coraz więcej mleka
-Jogurt grecki tylko z Grecji?
-Ceny produktów płynnych wzrosły w mniejszym stopniu niż ceny masła i serów
-Ceny masła: Lidl i Biedronka prześcigają się w promocjach
-Rynek dodatków do mleczarstwa jest ciekawy i bogaty, ale producenci nabiału - dość konserwatywni
-Producenci nabiału odczuwają skutki ustawy o przewadze kontraktowej
-Ceny masła nadal rosną

 

 ARCHIWUM

- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.