Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Mięsa

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2017-06-23
Ferma Oldar fałszowała daty ważności jaj? Spółka wstrzymuje obrót produktami

Dziennikarze programu "Uwaga!" TVN podjęli incognito pracę w zakładzie produkcji jaj należącym do firmy Oldar ujawniając szereg nieprawidłowości. 22 czerwca Ferma Oldar opublikowała oświadczenie w tej sprawie.

Jak podali dziennikarze TVN w materiale pokazanym 21 czerwca, podczas pracy w zakładzie Oldaru pracownicy spółki sugerowali im możliwość zakupienia książeczki sanepidowskiej w internecie, aby "była jak najszybciej".

Ponadto, jednym z pierwszych zadań zleconych reporterom było sfałszowanie daty przydatności do spożycia partii jaj, których nie udało się sprzedać w terminie.

Pracownicy magazynu przez kilka godzin zmieniali etykiety na tysiącach jajek. Nielegalny zabieg przedłużał ich termin ważności o kolejne kilka tygodni. Ponadto, na hali pojawiła się prezes firmy, która w opinii reporterów, nie zareagowała w jakikolwiek sposób na trwający tam proceder.

W dalszej części materiału dziennikarze TVN opisali proceder handlu tzw. "czarnymi jajami", - olbrzymiej szarej strefie nielegalnych handlarzy, którzy poza nadzorem służb sanitarnych masowo skupują i wprowadzają na rynek jajka niezdatne do spożycia.

W opublikowanym 22 czerwca oświadczeniu prezes Oldaru, Aleksandra Dębska przeprasza kontrahentów spółki za zaistniałą sytuację.

- Wyrażamy ubolewanie, że w wyemitowanym programie podane zostały informacje, które poddają w wątpliwość procedury dotyczące bezpieczeństwa i jakości w naszej firmie - czytamy w piśmie.

Spółka informuje, że wdrożyła już działania naprawcze "zmierzające do wyjaśnienia przebiegu cytowanej w filmie rozmowy z pracownikiem odpowiedzialnym za rekrutację, która sugeruje jakoby Ferma Oldar akceptowała fałszowanie książeczek zdrowia pracowników".

Prezes Oldaru zapewniła jednocześnie, że spółka nie daje przyzwolenia na tego typu praktyki.

- Każdy pracownik Fermy Oldar zobowiązany jest do przedstawienia ważnej książeczki sanepidowskiej. Mamy świadomość tego, że jest to kluczowy element wymagany w przypadku prowadzenia działalności związanej z produkcją żywności. Jesteśmy w stanie udokumentować ważność książeczek zdrowia wszystkich pracowników naszej firmy, u których wymagany jest ten dokument. Jednak zaniepokojeni wypowiedzią naszego pracownika postanowiliśmy dodatkowo zweryfikować ich ważność poprzez skontrolowanie ich prawdziwości w instytucjach, które je wydały - pisze w oświadczeniu prezes Dębska.
Ferma Oldar sprawdza także okoliczności opisanego w materiale przebijania dat na opakowaniach.

- Wdrażamy dodatkowe procedury bezpieczeństwa i kontroli jakości, m.in. takie jak powołanie specjalnie przeszkolonej komórki organizacyjnej, która będzie przeprowadzała dodatkową, cykliczną weryfikację procesów produkcyjnych. Produkcja w naszym zakładzie odbywa się na trzy zmiany przez siedem dni w tygodniu, zatem rotacja produktów jest na takim poziomie, iż nie ma fizycznej możliwości, aby zaistniała jakakolwiek potrzeba fałszowania ich dat przydatności do spożycia. (...) O świeżości produktów Oldar świadczą Certyfikat BRC, Certyfikat AgroBioTest, do każdej dostawy wymagamy od naszych producentów aktualnych dokumentów HDI oraz badań w kierunku Salmonella, a także sami dostarczamy klientom odpowiedni atesty jakości. Zgodnie z procedurami regularnie w zakładzie pakowania wykonywane są badania okresowe, jesteśmy pod stałą kontrolą weterynaryjną - czytamy w dalszej części oświadczenia.

Spółka "kategorycznie zaprzecza", aby prezentowane w drugiej części programu proceder zakupu, sprzedaży i przetwarzania tzw. "czarnych jaj" miały kiedykolwiek miejsce w firmie Oldar. Firma podjęła już kroki prawne w tej sprawie.

Na koniec spółka oświadcza, że, oprócz "wdrożenia działań zapobiegawczych" i "procedury wyjaśnienia zaistniałych pomówień" Oldar zdecydował o wstrzymaniu obrotu produktami do czasu wyjaśnienia sprawy.

Ferma Oldar powstała w 1990 roku. Początkowo siedziba firmy mieściła się w Michałowicach. W roku 2008 zakończyła się budowa nowej siedziby, w Sokołowie k. Warszawy, w której firma działa do dziś.
Źródło: portalspozywczy.pl/TVN


Źródło:
...
 

 NASI PARTNERZY

-Podlaska Izba Rolnicza apeluje w sprawie ASF
-Lekkostrawny mięsny marketing, czyli podsumowanie konferencji #SZYNKA
-To organizacje ekologiczne, a nie konsumenci, tworzą presję na rezygnację z jaj z chowu klatkowego
-Fermy Drobiu Woźniak: Jesteśmy największym producentem jaj konsumpcyjnych w Europie
-Spadek produkcji drobiu we Francji z powodu ptasiej grypy
-Gobarto planuje przejęcie kontroli nad Jama. Sprawę bada UOKiK
-Polska jednym z unijnych liderów w eksporcie żywności
-Systemy jakości to przyszłość produkcji żywności w Polsce
-Rynek wieprzowiny: Maleje globalna produkcja, ożywienie w eksporcie
-Prezes QFG: Branża mięsna wymaga dużego zaangażowania ze strony pracownika
-6 nowych przypadków ASF u dzików
-Wykryto dwa nowe ogniska ASF w stadach świń
-Rynek tuczników w Polsce
-GIW: Jesteśmy gotowi do wznowienia negocjacji na temat eksportu polskiej wołowiny do Chin
-MRiRW: Rok 2017 pod znakiem wzrostu produkcji mięsa w Polsce
-Zwiększenie globalnego popytu na białko zwierzęce to olbrzymia szansa dla polskiego rolnictwa
-Grupa Nomax organizuje Konferencję #SZYNKA, czyli jak ugryźć kawałek mięsnego marketingu
-ONZ wzywa do działań na rzecz ochrony zasobów morskich
-KIPDiP ostrzega: Bez klatek ceny jaj pójdą w górę
-Żywność ze znakiem QAFP będzie można śledzić od hodowcy do półki sklepowej
-Ekspert: Burgery nakręcają restauracjom sprzedaż. Weszły na stałe do jadłospisu
-Niski poziom spożycia dziczyzny wynika z niewiedzy
-Odejście od jaj z chowu klatkowego nie doprowadzi do dużego wzrostu cen w sklepach
-Indykpol: Grypa ptaków przerwała naszą ekspansję do Afryki i na Bliski Wschód

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.