NetBrokers Sp. z o.o. is a biggest internet trading platform in Poland for agro-business sector.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Table of offers
 Code:
 ID:
 Password:
Enter Register
   
 
  | About us | Price list | Advertisement | Press Info | Directions for use | Contact | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Place for advertisement Place for advertisement
 
 
      Display results: 10 25 50 all                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Business section:  Gadu-Gadu 4997525 | back | next | down | main page | administrator |     
 
 
European Union
  Common Agricultural Policy
- General informations
- Direct surcharges
- WPR na lata 2014-2020
- Direct payments

-

Foreign trade
- Portal of EU
   
Markets
  Meat
- Quotations
- Notowania rynków zagranicznych
- Comments and analyses
- Info MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Cereal
- Quotations
- Comments and analyses
- Info MRiRW
  Pasze
- Quotations
- Comments and analyses
- Info MRiRW
  Fruits and vegetables
- Quotations
- Comments and analyses
- Info MRiRW
  Milk
- Quotations
- Comments and analyses
- Info MRiRW
  Sugar
- Comments and analyses
- Info MRiRW
  Forecast
- General,    Meat
- Cereal,      Milk
  Diagrams of prices
- Diagrams from table NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Mięsa

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2018-04-23
Mycie wodą surowego mięsa drobiowego to błąd - ostrzega ekspert

- W przypadku kontaktu z inną żywnością tych samych desek do krojenia i sztućców, które miały właśnie kontakt z surowym mięsem, czy zapominaniu o umyciu rąk, możemy wpłynąć na rozprzestrzenianie się bakterii. Z tego powodu nie zalecamy mycia surowego mięsa, gdyż rozchlapywanie wody wokół zlewu stanowi pewne ryzyko - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Aleksandra Porada, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej.

Kilka dni temu informowaliśmy, że brytyjska sieć Sainsbury's wprowadziła specjalne opakowania dla mięs. Specjalne woreczki umożliwią wyjęcie mięsa prosto na patelnię. Przedstawiciele sieci poinformowali, że nowe opakowania zostały wprowadzone na prośbę konsumentów.

Jak podało Sainsbury's powołując się na wyniki badań, zetknięcie się z surowym mięsem powoduje u osób z tzw. pokolenia Y niepokój i jest najmniej lubianym etapem przyrządzania posiłków. 37 proc. ankietowanych wskazało, że nie lubi dotykać surowego mięsa. (czytaj więcej)

Uzasadnienie decyzji brytyjskiej sieci wzbudziło rozbawienie części naszych czytelników. Jednak, jako że kwestie bezpieczeństwa żywności zasługują na powagę, uznaliśmy, że warto przyjrzeć się głębiej tej sprawie.

Pod linkiem z tekstem o nowych opakowaniach Sainsbury's, jeden z użytkowników Wykopu zwrócił uwagę, że ok. 2015 r. w Wielkiej Brytanii duży rozgłos zyskała kampania edukacyjna na temat zatruć bakterią rodzaju Campylobacter.

Akcję zorganizowała Food Standards Agency, brytyjski odpowiednik polskiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Skutki kampylobakteriozy, nawet jeśli nasz układ odpornościowy działa prawidłowo, nie należą to przyjemnych. To m.in. gorączka (do 40 stopni), biegunka, ból brzucha, mdłości i wymioty, a także osłabienie.

Aby doszło do infekcji, wystarczyć może nawet jedna kropla soków z surowego mięsa zakażona tymi bakteriami. Dlatego, aby uniknąć zakażenia bakteriami tego typu trzeba przede wszystkim zachować higienę podczas przyrządzania jedzenia - bakterie występują w surowym drobiu, niepasteryzowanym mleku i nabiale czy wodzie. Do zatrucia może dojść po zjedzeniu surowego lub niedogotowanego mięsa albo żywności zainfekowanej poprzez kontakt z surowizną. Stąd apel o niepłukanie surowego mięsa drobiowego przez przyrządzeniem.

Czy zatem fakt, że spory odsetek millenialsów z Wielkiej Brytanii obawia się dotykania surowego mięsa można powiązać ze skutecznością opisanej kampanii? Tego nie wiemy. O komentarz poprosiliśmy Aleksandrę Poradę, eksperta ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej.

Ekspertka jest zdania, że mając natomiast na uwadze sam proces obróbki mięsa przez konsumenta, zaproponowane przez Sainsbury’s rozwiązanie może być dobre z punktu widzenia poprawy bezpieczeństwa żywności.
- Obchodzenie się z surowym mięsem w kuchni jest etapem, na który do tej pory producenci drobiu nie mieli wpływu. Dla branży drobiarskiej, nowy rodzaj opakowań oznacza oczywiście dodatkowe koszty. Natomiast wychodzenie naprzeciw zmieniającym się oczekiwaniom konsumentów powinno być priorytetem dla producentów, oczywiście pod warunkiem, że nowe rozwiązania są w pełni bezpieczne. Warto też pamiętać, że surowe mięso drobiowe, tak jak każde inne, nie jest jałowe mikrobiologicznie, więc istnieje potencjalna możliwość kontaktu z bakteriami, bytującymi na mięsie - mówi.

Porada podkreśla, że prawidłowa obróbka termiczna zawsze eliminuje ewentualną florę bakteryjną.

- W naszym kraju nie ma tradycji jedzenia drobiu na surowo, w odróżnieniu chociażby od wołowiny. Możemy mieć pewność, że poprawnie przyrządzone mięso drobiowe – czy to upieczone, czy usmażone, czy ugotowane – nie stanowi źródła bakterii chorobotwórczych dla ludzi, te bowiem giną w temperaturze 60-70 st. C - dodaje.

Na co zatem należy uważać w kontakcie z surowym mięsem?

- W przypadku kontaktu z inną żywnością tych samych desek do krojenia i sztućców, które miały właśnie kontakt z surowym mięsem, czy zapominania o umyciu rąk, możemy wpłynąć na rozprzestrzenianie się bakterii. Z tego właśnie powodu nie zalecamy mycia surowego mięsa, gdyż rozchlapywanie wody wokół zlewu stanowi pewne ryzyko. Chlapiąca woda w połączeniu z potencjalną obecnością bakterii chorobotwórczych na mięsie oznacza przeniesienie bakterii na zlew, blat, nasze ubranie, i wszystko, co znajduje się w pobliżu. Pamiętajmy też o pozornych oczywistościach, takich jak przechowywanie mięsa w lodówce, w szczelnym zamknięciu, aby nie miało ono kontaktu z inną żywnością - instruuje Porada.

Czy wprowadzenie podobnych opakowań jak te z Sainsbury's w Polsce miałoby sens? Aleksandra Porada wskazuje, że już teraz na rynku polskim są dostępne oferty specjalnie zapakowanego mięsa, w tym drobiowego, którego nie trzeba rozpakowywać, a jedynie włożyć w całym opakowaniu do piekarnika i upiec.

- Z pewnością przed szerszym wprowadzeniem nowych opakowań w Polsce, sieci handlowe lub producenci powinni przeprowadzić stosowne badania konsumenckie, aby wyjść naprzeciw ich oczekiwaniom. To właśnie pokazał przykład Sainsbury’s. Natomiast z punktu widzenia poprawy bezpieczeństwa żywności na etapie obróbki surowego mięsa w naszej kuchni, takie opakowania mają swoje uzasadnienie. Należy przy tym dodać, że producenci dokonują wszelkich starań w celu eliminacji ewentualnych zagrożeń, związanych z bytowaniem mikroorganizmów na surowym mięsie. Nie mają jednak wpływu na sposób obchodzenia się z produktem w domu. Dlatego z tej perspektywy, nowe rozwiązanie mogłoby stanowić ostatnie ogniwo do pełnego uszczelnienia łańcucha produkcji żywności „od pola do stołu” - przypomina.

Źródło: AT/portalspozywczy.pl


Źródło:
...
 

 NASI PARTNERZY

-Kraje Mercosur żądają od UE zwiększenia kontyngentu na import drobiu
-W Polsce przybywa wielkich ferm. Czy trzeba z nimi walczyć?
-Możliwości ograniczania stosowania antybiotyków w produkcji świń
-Ryby coraz droższe, spożycie spada. Jak temu zaradzić? (analiza)
-Rosja ogranicza import wieprzowiny z Białorusi z powodu ASF
-Początek sezonu grillowego wpływa na popyt na świnie rzeźne
-Pekin wciąż nie daje zielonego światła polskim producentom drobiu
-Niemcy: W 2019 r. początek określania płci zarodków kurcząt
-Organizacje drobiarskie: Ograniczanie rozwoju dużych ferm jest niekorzystne dla środowiska
-Życzenia
-ASF: Płot za 300 mln zł budzi kontrowersje
-IERiGŻ: W 2017 roku spadło spożycie ryb w Polsce
-IERIGŻ: Jaja stały się relatywnie drogim źródłem białka zwierzęcego
-IERiGŻ: Grypa ptaków znacząco osłabiła dynamikę produkcji drobiu w Polsce w 2017 roku
-IERiGŻ: Postępuje proces regionalizacji pogłowia trzody
-IERiGŻ: Eksport wołowiny w 2017 r. wzrósł o 9 proc. rok do roku
-Credit Agricole: Produkcja drobiu w Polsce rośnie szybciej od możliwości eksportowych
-Credit Agricole: Rynek jaj w UE powraca do równowagi
-Gobarto podsumowało 2017 rok: Wzrost przychodów i przejęcia
-NIK i KRD-IG dementują doniesienia mediów o powszechnym stosowaniu antybiotyków w produkcji drobiu
-Egzotyczne Mięsa: Wejście do sieci z niszowym produktem nie jest łatwe
-Pracownicy Inspekcji Weterynaryjnej zapowiadają wypowiedzenia
-Gobarto rozpoczyna cykl spotkań w ramach "Akademii Rolnika Gobarto 500"
-KRD-IG: Raport NIK nt. antybiotyków jest tendencyjny

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Business section:  Gadu-Gadu 4997525 | back | next | up | main page | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.