Zasada działania
Ziarna rozdrabniane są o elementy na wirniku i płycie czołowej
młyna. Wokół wirnika zainstalowane jest sito poprzez którego
wymianę, dobieramy ziarnistość przemiału. Nośnikiem
zmielonych drobin oraz czynnikiem chłodzącym jest
powietrze pobierane wraz z zasypywanym produktem. Zmielony
produkt gromadzi się w aspirowanym worku lub zasypie
podajnika.
Wyposażenie dodatkowe młynów - podajniki załadowcze
- odbiornik gotowych woreczków
- wybieraki ślimakowe z workownikami
- kalibrowniki
Młyn uniwersalny MUCS
Dane
techniczne młynów
Wydajność
50÷1000
kg/h
Moc silnika
3,5÷21
kW
Napięcie
380 V
Wymiary i ciężar zależne są od wielkości w typoszeregu.
Piece
PCS do prażenia kawy, orzechów, słonecznika...
Zakres stosowania
Do prażenia produktów typu: kawa, orzechy laskowe,
orzechy arachidowe, ziarno słonecznika, migdały
itp.
Zasada działania
Produkt surowy, zasypywany pneumatycznie do pieca,
prażony jest w gorącym powietrzu. Ziarno w końcowym
okresie prażenia może być schłodzone wodą, a
następnie wysypywane jest do chłodnicy. Z chłodnicy
upalony produkt transportowany jest do odkamieniacza,
gdzie zostaje oczyszczony z zanieczyszczeń ciężkich.
Spaliny z resztkami łuski, powietrze z zasypu
pieca, chłodnicy i odkamieniacza trafiają do
dopalacza i cyklonu. Uprażone produkty są
zmagazynowane w zbiorniku odkamieniacza.
Piec
do prażenia P 1
Typ
Linii/Pieca
Wydajność
kg/h*
Przybliżone
wymiary
mm
Moc
kW
Moc
cieplna grzałek/palnika
kW
Piec P1
3÷6
400
x 750 x 1030
0,6
2,5
Linia do prażenia
PCS 5**
15÷30
800
x 2000 x 1600
1,6
10,5
Linia do prażenia
PCS 15
45÷90
4450
x 4200 x 2800
3,5
32
Linia do prażenia
PCS 30
90÷180
4800
x 4200 x 3200
6,3
65
Linia do prażenia
PCS 60
180÷360
5900
x 4400 x 3500
7,7
110
Linia do prażenia
PCS 120
360÷720
6000
x 4600 x 3800
13
250
* Wydajność uzależniona
jest od produktu i technologii prażenia.
** Linia PCS 5 nie zawiera podajnika pneumatycznego,
odkamieniacza i cyklonu.