Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Cukru

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2017-11-24
Światowe trendy w cukiernictwie zyskują popularność w Polsce

Torty na specjalne okazje mogą być wyjątkowe, przybierać najróżniejsze kształty i wzory. Ich powierzchnie mogą do złudzenia przypomina zwiewną, tiulową suknię lub być udekorowane wzorem nawiązującym do dzieł najlepszych kaligrafów. Poniżej prezentujemy 5 trendów w tworzeniu i dekorowaniu tortów, które przyjęły się na świecie.

W Polsce zauważyć można wyraźny zwrot w kierunku coraz bardziej kreatywnych i interesujących projektów cukierniczych. Popularność zyskały m.in. torty naked cake, w których widać wszystkie warstwy biszkoptu i kremu, czy drip cake, czyli wypieki ze swobodnie spływającą po bokach polewą. Rodzimi cukiernicy nie spoczywają na laurach i stale poszukują nowych, ciekawych inspiracji. Dzięki uważnej obserwacji światowych trendów mogą oni zaskoczyć swoich klientów, wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom. Oto pięć najważniejszych trendów:

Quilling Cake
Technika quillingu narodziła się w okresie renesansu na obszarze Włoch i Francji. Polega ona na zwijaniu cienkich papierowych pasków w rolki, a następnie formowaniu z nich różnych kształtów. Dzięki połączeniu wielu mniejszych, różnokolorowych kawałków papieru, artyści zajmujący się quillingiem są w stanie stworzyć skomplikowane, barwne kompozycje. Motywem przewodnim takich dzieł bardzo często są kwiaty bądź zwierzęta. Niepowtarzalność quillingu urzekła także cukierników, którzy zaczęli w ten sposób dekorować swoje torty. – Wzory quillingowe na torcie muszą być wykonane z masy cukrowej, aby całość dekoracji była jadalna. Ta technika jest bardzo pracochłonna i wymaga dużej precyzji, ale dzięki niej torty sprawiają wrażenie zdecydowanie „lżejszych” i delikatniejszych – mówi Urszula Stępniak z cukierni rzemieślniczej Słodki Muffin.

Sukulenty jak prawdziwe
Sukulenty to specyficzny typ roślin przystosowanych do życia w warunkach ograniczonej dostępności wody. Aby przetrwać muszą ją gromadzić, np. w liściach bądź łodygach, dzięki czemu posiadają dosyć nietypowe kształty. Do sukulentów zaliczamy kaktusy, ale też np. agawę i aloes z ich charakterystycznymi, „mięsistymi” liśćmi. Za granicą sukulenty zaczynają być coraz częściej używane podczas ślubów, jako alternatywny motyw dla popularnych róż czy tulipanów. Oprócz obecności w kobiercach kwiatowych, jako bukiety czy nawet elementy garderoby młodej pary, rośliny te pojawiają się także na tortach ślubnych, a podczas wesela – na serwowanych gościom muffinach. Osoby, które w Polsce zdecydują się na wybór ornamentu w postaci sukulentów, powinny swoje kroki skierować do pracowni cukierniczej, gdyż wtedy mają pewność, że takie ozdoby zostaną wykonane z masy cukrowej i kremu. Dzięki temu taki tort będzie nie tylko oryginalnie wyglądał, ale i dobrze smakował.
Kubizm cukierniczy
Tradycyjne torty okazjonalne mają kształt owalnej bryły. Jak się okazuje, w celu wyróżnienia się, dziś klienci na świecie coraz częściej decydują się na wybór mniej typowej bryły. – Jednym z najciekawszych trendów, które możemy obserwować w światowym cukiernictwie, jest wzrost zainteresowania formami geometrycznymi innymi niż owal. Coraz częściej możemy zetknąć się z bryłami na bazie kwadratu, sześcio- a nawet ośmiościanu foremnego. Wykonanie takich tortów jest oczywiście dużo bardziej pracochłonne, ale gwarantuje też efekt „WOW” wśród gości – mówi Urszula Stępniak z cukierni rzemieślniczej Słodki Muffin. Moda na geometrię przejawia się także w wyborze elementów dekoracyjnych. Mogą się na nie składać proste, różnokolorowe kształty, ale także wzory imitujące swoim ułożeniem figury trójwymiarowe. Uzupełnieniem, szczególnie dla tortów wielokondygnacyjnych, może być widoczny pomiędzy nimi, również posiadający wzory geometryczne, stelaż.

Mocne kolory w modzie
Kolor złoty kojarzy się z szlachetnością, bogactwem, ale także ze stabilnością i zaufaniem. Dlatego też jest często używany w cukiernictwie, nie tylko w przypadku tortów weselnych, ale też urodzinowych czy okolicznościowych. Do tej pory najpopularniejszych połączeniem dla koloru złotego była biel, jednak to powoli zaczyna się zmieniać. Coraz częściej bowiem można zaobserwować nietypowe połączenia, wykorzystujące przede wszystkim ciemne i mocno nasycone kolory, m.in. granat i zieleń, dzięki którym ciasta nabierają masywności. Jest to wpisane w szerszy trend, w ramach którego ludzie coraz częściej eksperymentują, łącząc ze sobą barwy. Dzięki temu możliwe jest nie tylko idealne dopasowanie wyglądu tortu do scenerii (np. przyjęcia tematycznego), ale i wysłanie za pomocą jego wyglądu odpowiedniego komunikatu, wykorzystując wiedzę o znaczeniu poszczególnych kolorów.
Serwetki i… deski
Niezwykle ciekawym trendem, który można zauważyć w przypadku bardzo dużych tortów, są eksperymenty z fakturą masy cukrowej, którą pokryte jest ciasto. Jeżeli wypiek posiada kilka pięter, to zdarza się, że każdy z nich jest zupełnie inny. Tort może łączyć na różnych poziomach fakturę serwetki, tiulowej sukni oraz małych żwirowych kamyczków. – Ciekawym i zarazem wymagającym dużego nakładu pracy wariantem łączenia różnych faktur są projekty tortów, w których należy odwzorować fakturę drewna. Zadanie jest tym bardziej skomplikowane, że naturalnym uzupełnieniem tego motywu są kwiaty, które w rzemieślniczych cukierniach produkowane są ręcznie z masy cukrowej. Stworzenie jednego kwiatu to nawet 20 godzin pracy – komentuje Urszula Stępniak. Dzięki łączeniu faktur możliwe jest tworzenie skomplikowanych kompozycji, np. odwzorowujących klimat bardzo popularnego za oceanem stylu „steampunk” – to kreacje imitujące wiktoriańskie maszyny parowe.

Obserwując rozwój światowych trendów można dojść do słusznego wniosku, że dziś cukiernik jest w stanie wykonać z cukru, kremu i biszkoptu praktycznie wszystko. Różnorodność modnych kompozycji tylko potwierdza fakt, że tworzenie unikatowych tortów jest sztuką, w której jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia artysty.

Źródło: portalspożywczy.pl


Źródło:
...
 
-Raport IERiGŻ dot. rynku cukru
-ZPC Box: Wysokie ceny jajek spędzają sen z powiek producentom żywności
-Deregulacja rynku cukru to szansa na poprawę rentowności producentów słodyczy i napojów?
-Nadchodzą znaczące zmiany na rynku cukru
-Polacy słodzą mniej. Jednak dane mówią wyraźnie: spożywamy więcej cukru
-Polska skorzysta na zniesieniu kwot cukrowych
-Spożycie cukru w Polsce w 2016 r. wzrosło o prawie 2 kg na jednego mieszkańca
-Ceny kakao pozostaną stabilne w krótkim okresie
-Badanie: 40 proc. Polaków rezygnuje z deseru z laktozą, glutenem i cukrem
-IERiGŻ: W maju br. na krajowym rynku ceny cukru były stabilne
-Rynek cukru - raport IERiGŻ
-Na rynku lodów dominować będą nowe odsłony znanych deserów
-Związek Producentów Cukru w Polsce z kampanią edukacyjną dla konsumentów
-Produkcja czekolady i wyrobów spadła w ciągu czterech miesięcy roku
-Słodycze na fali wzrostowej. Wydatki w Polsce będą rosły szybciej niż na świecie
-Pyłek kwiatowy, superfood od pszczół
-ZP PRW: Miody pitne wpisują się w obecne trendy rynkowe, potrzebują promocji
-Ekspert: na rynku lodów będzie nasilał się trend prozdrowotny
-Mars razem z Nestle, Lindt i Ferrero zredukują liczbę kalorii w swoich słodyczach
-Wytwórnia Lodów Prawdziwych „u Lodziarzy” zdobywa rynek i otwiera nowe lokale
-Indie i Polska jedynymi krajami ze wzrostem sprzedaży słodyczy czekoladowych
-Liczą straty
-Na słodko
-Zawarto porozumienie między plantatorami buraka a producentami cukru

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.